Администрација у институцијама БиХ ће требати нова 1.124 радника

0
830

Армија запослених у институцијама БиХ ове године би могла постати бројнија за 1.124 нова службеника, а ако се све буде одвијало према плановима руководилаца, биће пробијена граница од 23.000 запослених.

На нивоу БиХ дјелује 75 разних институција, а број запослених у њима годинама расте. Број запослених од 2010. до 2017. константно је растао, а према посљедњим подацима са краја јуна прошле године, на платном списку било их је 22.050.

Овогодишњи план запошљавања сажет је у приједлогу буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2018. годину који би пред посланицима у Парламенту БиХ требало да се нађе у другој половини јануара. Приједлогом буџета предвиђено је да ће институције и у 2018. години имати на располагању 950 милиона КМ, а за њихове бруто плате и накнаде планирано је 559,24 милиона. То је 8,63 милиона марака више у односу на прошлу годину, а у Савјету министара БиХ, који је предлагач буџета, повећање правдају првенствено измјенама закона о платама и накнадама запослених, односно повећањем зарада полицијским службеницима, новим запошљавањем и већим издацима усљед општих избора.

Подаци из приједлога буџета показују да ће највише радника бити примљено у Министарство правде БиХ због очекивања да ће ове године почети са радом државни затвор у Источној Илиџи. План је да у тој установи посао добије 86 особа. Због одржавања општих избора планирано је запошљавање радника на одређено вријеме у Централној изборној комисији БиХ.

По десет радника требало би да буде примљено у Дирекцију за европске интеграције и у Службу за заједничке послове БиХ, у којој истичу да им је појачање потребно због одржавања нових објеката за смјештај институција у Сарајеву, Мостару и Источном Сарајеву. Платни списак биће продужен и у Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ и низу других институција.

Свако запошљавање изван утврђеног броја, наглашено је у предложеном буџету, одобрава Савјет министара БиХ уз опаску да ће министри посебном одлуком, на приједлог надлежног министарства, утврдити план пријема кадета у полицијским агенцијама.

Администрација на нивоу БиХ често је на мети критика јер је став да толику бирократију тешко може да поднесе и много развијенија и богатија земља од БиХ. У опозицији истичу да је план запошљавања доказ и да смо ушли у изборну годину.

– Енормно запошљавање у администрацији није никоме донијело добро. Ситуација је већ одавно зрела за квалитетну анализу колико БиХ треба да има институција и са колико запослених. Треба зауставити бујање администрације, али не само да се то не дешава већ имамо супротан тренд. Овогодишње планове треба гледати и са становишта да имамо изборе у октобру и да ће власт на нивоу БиХ и на тај начин покушати да обезбиједи нови мандат, али то им неће помоћи – рекао је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар  Продановић.

Да пракса запошљавања у БиХ није добра, сагласни су и у невладином сектору.

Учешће броја запослених у јавној управи у укупном броју запослених прелази нормалне односе у другим земљама. Код нас се више запошљава у јавној управи него у земљама региона и Европи, што представља оптерећење за цијелу економију – рекао је програмски директор Центра за истраживање и студије ГЕА из Бањалуке Огњен Ђукић.

Иако права која имају запослени нису мијењана од друге половине 2012. године, када су смањена у одређеној мјери, посљедњи извјештај о извршењу буџета показује да су у првих девет мјесеци прошле године за бруто плате и накнаде искеширана 394,92 милиона, што је више за око 600.000 КМ у односу на исти период претходне године.

23.085 одобрени број за 2017. годину

22.050 број запослених 30. јуна 2017. године

22.783 планирани број запослених на крају 2017. године

23.174 пројекција броја запослених на крају 2018. године

Број запослених у институцијама БиХ

  1. (до 30. јуна) 22.050
  2. 22.382
  3. 22.377
  4. 22.393
  5. 22.214
  6. 22.174
  7. 22.039
  8. 21.067

Неке од институција у које стижу појачања

* Министарство правде

* Дирекција за европске интеграције

* Служба за заједничке послове институциј

* Обавјештајно-безбједносна агенција

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име