Лажни агенти за фотомоделе на друштвеним мрежама

0
413

Преваранти постављају лажне налоге на социјалним мрежама представљајући се као агенти свјетских модних агенција и граде мреже и стичу повјерење нових “пријатеља” који сами долазе на њихове профиле.

Шта је интересантно у овој превари? Постоји велики број младих дјевојака од 14 или 15 година које желе да се окушају у манекенству или фотомоделингу и често им њихове године не дозвољавају да сагледају сву поквареност људи око себе и покушајe превараната да се њихови снови искористе за лично богаћење.

Са једне стране, лијепе младе године, са друге стране неискуство и лаковјерност могу да доведу до несагледивих последица почев од губитка вјере у људе и у саме себе, па до регрутована лијепих и младих дјевојчица за проституцију у иностранству.

Вратимо се овој превари. На њиховим налозима су прелијепе фотографије фотомодела и манекенки, власник странице је згодан и наравно “модел”, па дјевојчице саме шаљу захтјеве за пријатељства шаљући своје слике, надајући се да ће и оне некада ући у овај чудесни свијет гламура и екстраваганције.

Наредних неколико мјесеци преваранти користе да се што боље спријатеље са будућим жртвама дајући им савјете у вези сликања, облачења, висине, важних информација везаних за менекенство и фотомоделинг…и свакодневно све више увјеравају своје пријатеље на социјалним мрежама да се овде заиста ради о агенту за моделе.

Послије неколико мјесеци преваранти већ почињу да траже да им се шаљу book-ови са фотографијама али не на интернет него на одређену адресу, обично на поштански фах или лажну адресу коју користе.

Затим, када прегледају book-ове, обично коментаришу да су добри али нису довољно добро урађени и да би требало да се ураде нови.

Одавде почиње расплет преваре која води у неколико праваца:

  1. Почеће да траже новац за нешто и неће престати да траже све док је друга страна вољна да плаћа. Увијек ће их увјеравати да су само на корак од остварења својих снова.
  2. Неки ће тражити да особе са друге стране направе експлицитне фотографије (обнажене – половично или потпуно) а послије ће користити фотографије или да се неумјесно шале, или да их продају порно сајтовима или ће исте искористити да уцјењују особе које су их послале.
  3. Најстрашнији облик је регрутовање младих девојака за проституцију против њихове воље. У оваквим случајевима ће преваранти сами платити авионску карту до одређене локације, а послије ће киднаповати особу и прошверцовати је у неку другу земљу одакле скоро и да нема повратка.

Можда изгледа страшно, али и ово се ради па треба добро провјерити са ким се дописујете, са ким контактирате, коме шаљете фотографије и какве…и да ли та особа заиста постоји и ко је.

Наравно да и преваранти знају све ово па користе имена особа које се заиста налазе у агенцијама па кад провјеравате њихове податке, наћи ћете на имена и презимена (мало промијењена у словима) и мислићете да су то прави људи из агенција.

У овом послу има свачега, па ако стварно намјеравате да се бавите истим, будите разумни, обазриви, добро обавијештени и послушајте некада савјете старијих…

Многи од њих вам желе добро, мада вам то у одређеним годинама и не изгледа тако…

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име