Амбасада откочила исплату руског дуга

0
407

Документ упућен из Сарајева, који је посљедњи услов да Русија приступи исплати 125 милиона долара дуга БиХ, након што је чак десет дана држан у Амбасади БиХ у Москви, коначно је стигао у руско Министарство иностраних послова.

Испоруку поште је „Гласу Српске“ јуче потврдио помоћник амбасадора Руске Федерације у БиХ за односе са јавношћу Антон Соколов.

„Потврђујемо да је нота стигла у Министарство иностраних послова Руске Федерације. Нота ће даље бити прослијеђена у Министарство финансија Руске Федерације, које је задужено за процедуру исплате клириншког дуга“ – рекао је Соколов.

Споразум о исплати дуга, који је у Москви у име БиХ још 21. марта потписао министар финансија и трезора Вјекослав Беванда, ступа на снагу када руска страна добије посљедње писано обавјештење о завршетку процедура неопходних за његову реализацију. Руско министарство треба да одговори на ноту, а након добијања одговора почиње да тече рок од 45 дана за уплату новца на рачун Министарства финансија и трезора, који је отворен у Централној банци БиХ.

„Глас Српске“ је у петак објавио да нота, у којој је наведено да су сви услови за исплату милиона испуњени, без икаквог разлога данима стоји у Амбасади БиХ у Москви. Она је 2. јуна одаслана из Министарства иностраних послова БиХ, али данима није стизала у руско Министарство финансија, које је о томе обавијестило колеге у БиХ. У Амбасади БиХ у Москви, на чијем је челу Мустафа Мујезиновић, ни јуче нису жељели да говоре о овом случају упутивши нас да се обратимо Министарству иностраних послова БиХ.

На питање шта ће бити предузето због тога што је нота стајала десет дана у амбасади, чиме је исплата клириншког дуга поново била блокирана, министар иностраних послова Игор Црнадак рекао је да има да каже само једну реченицу.

Зашто то питање није ријешено у претходних десет година док је СНСД био у Савјету министара“ – рекао је Црнадак, који је раније истакао да је Министарство иностраних послова у случају клириншког дуга своје обавезе испунило у најкраћим могућим роковима.

У кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића ни у Министарству иностраних послова нису одговорили на питања да ли су знали да нота данима лежи у амбасади, да ли ће тражити информације зашто се то десило и шта ће бити предузето уколико буде утврђена одговорност службеника.

Клириншки дуг Русије настао је прије рата у БиХ на основу ненаплаћених потраживања овдашњих фирми које су своје производе испоручиле у Русију. Захваљујући ангажману власти Српске, прије свега предсједника РС Милорада Додика, БиХ ће једина добити тај дуг у новцу, а не као компензацију у роби, што је био случај са другим земљама.

Проблеми

Ратификација споразума о наплати клириншког дуга је такође без потребе била успорена у институцијама у Сарајеву, па је цијела процедура завршена тек 1. јуна објавом споразума у „Службеном листу БиХ“ иако је он потписан два и по мјесеца раније.

Премијерка РС Жељка Цвијановић нагласила је да су процес исплате клириншког дуга отпочетка пратиле разне опструкције и одуговлачења у институцијама на нивоу БиХ.

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: