Астматичари, не скидајте шал – може вам спасити живот на хладноћи!

0
227

Долазак ниских температура посебно може угрозити здравље астматичара. Удисање хладног и влажног зимског ваздуха може да подстакне нападе кашља или гушење.

Али, ношењем шала преко уста и носа овај ризик се може знатно смањити јер ће шал мало угријати ваздух прије него што уђе у уста или носну шупљину, и на тај начин смањити могућност астматичних напада.

Asthma UK, добротворно друштво основано 1927. године, покренуло је кампању #Scarfie (шалић) којом желе да међу људима прошире поруку да шал може да спаси астматичару живот.

“Нико не воли хладне зимске ноћи, али људима који пате од астме овакво вријеме није само неугодно, већ је озбиљна пријетња њиховом здрављу. Молимо све, који имају астму и људе који у својој близини имају астматичаре, да пренесу ову поруку да ношење шала преко уста и носа некоме може спасити живот”, изјавио је др Andy Whittamore, водитељ клиничких испитивања у организацији Астхма УК.

“Хладан и влажан ваздух зими је одувијек за мене био велик проблем. Чак и кратко ходање од аута до улазних врата по хладноћи је знало изазвати нападе због којих би завршила у болници. То је застрашујуће, и никад се не можеш навикнути на напад. Али, откако сам видјела рекламу за #Scarfie и почела стално носити шал имам мање проблема с нападима”, испричала је Debbi Wood која од астме пати већ 30 година.

Она је за британски The Sun рекла да је стављање шала око уста и носа толико једноставно, а људима који пате од астме може знатно смањити ризик од напада.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име