Ауто ћемо у будућности “ажурирати” као смартфон

0
208

Са наглим развојем информационих технологија и повезивости аутомобила на Интернет, али и са очекиваном експанзијом возила на електрични погон, концепција ауто-сервиса, какав је он данас, могла би драматично да се промијени.

У будућности, власници аутомобила биће у могућности да унаприједе безбједност, аутономност и перформансе свог аутомобила без напуштања свог дома. Зачетке таквог начиња сервисирања, односно унапређења постојећих система у возилу, већ можемо да видимо на примјеру америчког произвођача електричних аутомобила, Тесле, који многе функције на возилима својих купаца побољшава даљинским путем, ажурирањем софтвера путем Интернета.

Убудуће, ажурирање софтвера у аутомобилу биће једноставно као и ажурирање апликација у паметном телефону, сматрају у компанији Bosch.

Додир екрана паметног телефона биће довољан за ажурирање софтвера возила или за преузимање нових података директно са “kлaуд”-а, без потребе за посјетом ауто-сервису.

“У наредних неколико година, аутоматска ажурирања система биће могућа у сваком новом аутомобилу”, каже др Маркус Хејн, члан управног одбора компаније „Bosch“.

“Бежична ажурирања су веома погодна за возаче, а Bosch је развио све аспекте потребне за овај процес – од управљачких јединица и инфраструктуре за комуникацију између аутомобила и модерних технологија енкрипције“, објашњава Хејн.

Нови стандарди у унапређењу аутомобила Више електронике, више функција, више програма – аутомобил постаје паметни телефон на точковима. Ажурирање софтвера возила постаје изузетно важно. Нове функције могу омогућити додатне погодности, чак и након куповине возила.

Бежична ажурирања софтвера ускоро ће постати стандардна функција. Многа данашња возила посједују преко 100 уграђених управљачких јединица. Чак и путнички аутомобили имају између 30 и 50 јединица и њихов софтвер управља скоро сваком функцијом унутар возила.

Такође, сваким даном све више и више возила је умрежено – са Интернетом, осталим аутомобилима и инфаструктуром. Ово значи већи ризик од слабих веза у софтверу возила, као и већу могућност манипулације. У том контексту, ажурирање софтвера преко „клауд-а“ нуди рјешење које обезбјеђује да у системима возила увијек буде најновији софтвер чиме се унапрјеђује и безбједност на путу.

„Аутомобили се возе по 15 или више година. Бежична ажурирања система смањиће потребе за посјетом ауто-сервису”, каже Маркус Хејн.

Додатно, ажурирање путем „клауд-а“ значи да све више функција са све већим обимом може бити накнадно додато. Електронске управљачке јединице могу бити уграђене у возило и дЈелимично активне или неактивне, а накнадним преузимањем и инсталацијом софтвера, пуштене у рад са најновијим функцијама. На примјер, систем упозорења на ненамјерно напуштање возне траке или помоћ при паркирању могу бити накнадно додати.

Нису само возачи ти који имају користи од бежичног ажурирања. У 2015. години 15 одсто рекламација у аутомобилској индустрији у САД имало је везе са грешкама у софтверу, показује студија заснована на подацима из Националне асоцијације за безбједност саобраћаја (НХТСА) у САД, док је претходне четири године ова бројка је била само 5 одсто.

“За произвођаче аутомобила и њихове купце, такове посјете ауто-сервисима су чисто губљење времена и новца, а бежична ажурирања их могу значајно смањити”, објашњава Хејн.

Ажурирање директно са клоуд-а Безбједно, брзо и једноставно – управо тако ради бежично ажурирање. Потребно је на возачевом паметном телефону или мултимедијалном систему возила одабрати и потврдити опцију ажурирања софтвера.

Ова информација ће бити послата у „клауд-а“ одакле ће бити извршено преузимање програма. Подаци могу бити преузети док је аутомобил у покрету или преко ноћи када је паркиран у гаражи. Чим је возило у безбједним условима (када је, на примјер, паркирано), ажурирање софтвера ће бити примењено на одговарајућу управљачку јединицу, и одмах ће бити спреман за рад.

А каква је безбједност? Безбједност и добра интеракција аутомобилске електронике, цлоуд-а и софтвера су кључни за бежична ажурирања.

У „кажу да је безбједност података осигурана најновијим технологијама енкрипције развијеним од стране филијале те компаније. Комплексна инфраструктура безбједности са комплетном енкрипцијом чува пренос података од неовлашћеног приступа. Све интеракције између аутомобила и „клауд-а“, безбједносни протоколи и филтери дјелују као заштини зид да би се избјегли покушаји хаковања.

Како би обезбједио да бежична ажурирања не буду само безбједна, већ и брза и поуздана,  користи технологије брзог ажурирања. Ово убразава процес ажурирања и смањује трошак, због тога што величина података за пренос остаје мала. Још једна додатна безбједносна мјера је да пренос ажурирања у дијеловима.

Уколико се јави проблем, процес ажурирања може бити заустављен и прилагођен. Технологија у самом средишту бежичног ажурирања у овом случају је “Bosch Automotive Cloud Suite“. Елементи овог софтвера омогућавају све функције потребне за бежична ажурирања – од стране возача, произвођача аутомобила, па чак и од стране самих возила.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име