Aуто-пут Сарајево–Београд заобилази Национални парк Мокра Гора

0
973

Један од потписаних докумената Србије са Турском је и Писмо о намјерама за јачање и проширење сарадње у области саобраћаја и инфраструктуре, којим се Турска и званично укључује у реализацију пројекта ауто-пута Београд-Сарајево.

Идеја за тај ауто-пут стара је неколико деценија, а његова траса повезала би Пожегу и Ужице преко Котромана са Сарајевом, и била би логичан наставак и крак Коридора 11, који полази од Београда ка Црној Гори и Рашкој.

У саобраћајном институту ЦИП у Србији направљен је генерални пројекат ауто-пута којим ће бити повезани Пожега и Ужице, јавио је РТС.

Даља траса иде ка Републици Српској, али не постојећим путем, већ, због захтјева еколога, заобилази национални парк Мокра Гора.

Ауто-пут ће имати двије возне и једну зауставну траку, а пројектанти кажу да ће дио ауто-пута кроз Србију бити најтежи за изградњу, пошто ће 60 километара коштати чак 760 милиона евра.

“Овај ауто-пут дуг је 60,65 километара и на овој траси имамо 62 моста и 22 тунела”, каже одговорни пројектант ЦИП-а Драгослав Драгићевић.

У ЦИП-у наводе да је Турска заинтересована за изградњу не само путева у Србији, већ и жељезница.

Због великог прилива робе са Блиског истока и све већих ограничења еколога у камионском транспорту, Турска тражи да се и жељезнички правац Ниш-Димтровград-Бугарска-Турска што прије обнови и прилагоди већим брзинама.

Директор ЦИП-а Милутин Игњатовић каже да је ријеч о двоколосјечној прузи брзине до 200 километара на час.

“Овај пружни правац радиће се без укрштања са путевима, ништа неће ометати саобраћај, и ова пруга биће довољна за наредних 50 година за Србију”, истакао је је Игњатовић.

За пругу кроз Србију, осим Турака, заинтересовани су и Кинези, јер им је то најбржа копнена веза ка Европи из претоварних лука на југу.

Турска жели да пруга буде што прије готова и спремна је да финансира тај пројекат.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име