Аутомобил на водоник 2025. коштаће као хибридни данас

0
343

У Тојоти вјерују да ће цијена серијских модела аутомобила који за погон користе водоничне горивне ћелије до средине наредне деценије пасти толико да ће ова врста возила бити у истом цјеновном рангу са данашњим моделима са хибридним погонским системом.

Јапански произвођач један је од пионира у производњи аутомобила са хибридним (бензинско-електричним) погонским системима, а уједно и комерцијално најуспјешнија ауто-компанија на свијету када је ријеч о хибридима.

Тојота је у посљедње двије деценије широм свијета продала 10-ак милиона аутомобила са хибридним погоном, од чега је на путевима убједљиво највише Приуса. У међувремену, јапански произвођач постао је пионир још једне погонске технологије – међу првима је развио и понудио тржишту продукцијски аутомобил који као гориво користи водоник, тачније водоничне горивне ћелије.

У питању је Тојота Мираи, која се појавила крајем 2014, и која се производи и продаје у малој серији, углавном као субвенционисани флотни аутомобил, с обзиром на високу цијену од око 50.000 евра.

Ипак, јапанска компанија сматра да је то само почетак и да ће овај тип возила у блиској будућности бити знатно јефтинији, захваљујући нижим трошковима производње.

У Тојоти вјерују да ће са смањењем малопродајне цијене на тржишту порасти тражња за аутомобилима на водоник, упркос тренутној експанзији електричних возила.

У разговору за „Autocar“ на ауто-салону у Токију, један од директора Тојоте, Наомихи Хата, рекао је да ће аутомобили на водоник коштати као и модели са хибидним погоном.

“Почетком наредне деценије понудићемо другу генерацију технологије водоничних горивних ћелија, која ће омогућити одрживи развој возила са овим погонским системом”, изјавио је Хата.

“Данас је годишња производња Тојоте Мираи ограничена на 3.000 возила, али очекујемо да ће до 2025. она бити удесетостручена”.

“Као реултат свега тога, вјерујемо да ће – барем у Јапану – те 2025. наш хибридни и аутомобил на водоник имати пруближно исту цијену”, оптимиста је Хата.

Иако већина произвођача аутомобила очекује да ће у будућности доминирати чисто електрични аутомобили, неке компаније, попут Тојоте, Хонде, Хјундаија или Мерцедеса, улажу велике напоре да унаприједе технологију водоничних горивних ћелија и развију приступачније серијске моделе на водоник.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име