БиХ у рангу са Африком по броју обољелих од морбила

14.12.2019. 08:51
0
ИЗВОР: Srpska.info

Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорила је да је направљен корак уназад када је ријеч о напорима у борби против морбила, а према објављеним подацима, Босна и Херцеговина се по броју обољелих у овој годину нашла у рангу са афричким земљама.

Заводи за јавно здравство и здравствене институције у БиХ припремају се на нови талас због предстојеће сезоне грипа и вируса, када се и повећа број обољелих од морбила. У прошлој години на подручју БиХ регистровано је више од 1.400 обољелих, пренио је портал Klix.

У Федерацији, али и неким дијеловима Републике Српске, била је проглашена и епидемија морбила. Само на подручју ФБиХ до сада је забиљежен 1.331 случај обољелих од малих богиња, а два су смртна случаја.

Међу обољелим од морбила, 64 посто случајева биле су особе млађе од 10 година. Из Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство ФБиХ рекли су да је, с обзиром на вакцинални статус, 99 одсто обољелих било невакцинисано или непотпуно вакцинисано.

Случајеви малих богиња регистровани су у свим кантонима Федерације БиХ, а највише у Кантону Сарајево (65 одсто) и Средњобосанском кантону (22 посто).

Према подацима Свјетске здравствене организације, до 5. новембра ове године у 187 земаља чланица пријављено је више од 413.000 обољелих.

Најгора ситуација је у Конгу гдје је забиљежено више од 250.000 сумњивих случајева и више од 5.000 смртних случајева повезаних с морбилама. Нови случајеви се биљеже и у другим афричким земљама из седмице у седмицу.

Босна и Херцеговина се по броју обољелих нашла “раме уз раме” с афричким земљама, Грузијом, Украјином, Казахстаном, Индијом, као и појединим земљама Латинске Америке у којима је забиљежено 50 случајева на милион становника.

Свјетска здравствена организација апеловала је на све државе да осигурају висок степен вакцинације против морбила, да понуде вакцинацију особама које немају доказ о имунизацији, јачају епидемиолошки надзор за случајеве температуре с осипом како би спријечили епидемију, осигурају да се сви узорци крви особа за које се сумња да су заражене анализирају у року од пет дана.

СЗО је такође позвала да све државе буду спремне за брзи одговор на увезене случајеве морбила како би спријечили ширење, препознају компликације на вријеме и понуде адекватан третман како би спријечили смртне случајеве те да дјеци са оспицама у исхрану уврсте А витамин како би смањили компликације и смртност.

Наглашавају и да је потребно обезбиједити и то да медицинско особље буде вакцинисано.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 34m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 45m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 31m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 53m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 7m
    3