БИВШИ АГЕНТ ЦИА: Добили смо милионе да разбијемо Југославију, Сребреница је инсценирана!

0
733

Некадашњи агент америчке тајне службе ЦИА Роберт Баер тврди да су он и група америчких агената с којима је радио деведесетих година имали на располагању милионе долара буџета за разбијање Југославије!

Аутор књиге „Тајне Беле куће“ открио је на промоцији у Квебеку, у Канади, да су од ЦИА добили наглог да ширећи мржњу изазову распад Југославије.

Баер је иначе био један од водећих обавјештајаца ЦИА половином деведесетих…

Добио сам инструкције да је Словенија спремна да прогласи независност. Дат нам је новац, неколико милиона долара, да финансирамо разне невладине организације, опозицију, али и политичаре који су распиривали мржњу – посвједочио је Баер који није био ко год у ЦИА већ искусни обавјештајац који је у „Фирми“ радио 21 годину, а праксу стицао у Мадрасу и Њу Делхију, Бејруту, Картуму, Паризу, Душанбеу, Мароку, Југославији и дјелу Ирака у којем живе Курди.

По једној од његових књига снимљен је и холивудски филм Сиријана, у којем га је глумио Џорџ Клуни, који је за ту улогу добио и Оскара. Баер је по окончању обавјештајне каријере радио и за угледне часописе попут Венити фера, Вол стрит журнала, Вашингтон поста, али и за интернет издање магазина Тајм.

Прије десетак година Баер је једном новинару открио како се ЦИА опходи према осумњиченима за тероризам: Ако желиш да га озбиљно испитају, пошаљи га у Јордан, ако желиш да га муче, пошаљи га у Сирију, а ако желиш да ишчезне с лица земље, пошаљи га у Египат.

Када је окончао каријеру у ЦИА, агенција га је одликовала медаљом, а кад је реч о ангажману у Југославији рекао је сљедеће:

Дошао сам хеликоптером са још три агента. Слетјели смо у Сарајево 12. јануара 1991. Наш посао био је да држимо на оку наводне српске терористе за које смо очекивали да нападну Сарајево, а који су деловали у оквиру групе која је желела да изведе низ бомбашких напада као одговор на намере власти БиХ да изађу из СФРЈ.

Међутим, наш штаб нас је слагао! Таква српска група није ни постојала, ни група, ни терористи! Наш задатак био је да дижемо панику међу босанским политичарима…да им напунимо главу идејом да ће Срби напасти. Баер додаје и да је циљ антисрпске пропаганде био да се републике заваде и одвоје од Југославије као и да се нађе жртвено јагње које ће бити окривљено и одговорно за рат и насиље. Србија је изабрана јер је била насљедница Југославије. Операција разбијања Југославије звала се „Истина“, мада је била све друго“.

Који политичари су радили за ЦИА?

На питање ко су политичари које је плаћала ЦИА, Баер је означио сљедеће људе: Стипе Месић, Фрањо Туђман, Алија Изетбеговић, многи савјетници и службеници, али и неки српски генерали, новинари…

„Сребреница је политички маркетинг“

Баер је на питање о Сребреници, која у свијету слови за симбол наводног српског звјерства, рекао да је Сребреница преувеличана прича у којој су многи људи нажалост изманипулисани.

Број жртава у Сребреници потпуно је исти као и број убијених Срба, али је Сребреница политички маркетинг. Шеф ми је неколико месеци прије наводног злочина у Сребреници у више наврата поновио да ће име тог градића ускоро бити ударна вијест у цијелом свијету. Кад сам га упитао зашто, рекао ми је видјећеш – открива Баер и додаје да је Сребреница жртвована да Америци буде изговор за напад на Србе због њихових наводних злочина.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име