BMW, Даимлер, Форд и Порше градиће мрежу станица у БиХ

0
412

Аутомобилски гиганти BMW, Даимлер, Форд и Порше намјеравају заједно градити мрежу станица за пуњење електричних аутомобила широм Европе, а између осталог и у Босни и Херцегоaвини.

Тако се може разумјети из рјешења које је донијело Конкуренцијско вијеће БиХ, пише Бизнисинфо.

Ова четири гиганта желе основати заједнично предузеће које ће градити мрежу станица, и у априлу ове године су од Конкуренцијског вијећа БиХ затражили одобрење.

Вијеће је у септембру донијело рјешење којим се одобрава концентрација ових компанија.

“Сматра се допуштеном концентрација којом привредни субјекти „Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft“, „Daimler AG“, „Ford Motor Company“ и „Dr. Ing. h.c. F. Porsche Aktiengesellschaft оснивају потпуно функционално друштво заједничког улагања са циљем развоја, успостављања и управљања високонапонском међуградском инфраструктуром за пуњење батеријских електричних возила широм Европе, наводи се у рјешењу Конкуренцијског вијећа БиХ.

Подносиоци пријаве су навели да концентрацију намјеравају пријавити и надлежним тијелима Србије, Македоније, Црне Горе, Албаније, Европске уније, Швицарске, Кине и Јужне Кореје.

Подносиоци пријаве су, како су навели, успјешно провели процес претходног обавјештавања Европске комисије. Европска комисија донијела је Одлуку којом је концентрација одобрена.

Подносиоци пријаве ће имати заједничку контролу над Друштвом заједничког улагања и једнаке удјеле.

Подсјетимо да се очекује велика експанзија електричних аутомобила у свијету у наредних неколико година.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име