Богословски факултет важна тачка српског идентитета

0
425

Богословски факултет “Свети Василије Острошки” из Фоче битна је тачка идентитета српског народа, истакао је декан ове установе Дарко Ђого на обиљежавању крсне славе Факултета.

Ђого је након свете литургије, која је служена у Цркви светих Василија Острошког и Петра Дабробосанског на Велечеву код Фоче, у изјави новинарима истакао, да су на Факултету материјални услови неупоредиво бољи, од прошле године, када је ова установа добила своју зграду.

Данас славимо на Велечеву заједно са нашом Богословијом зато што нам је заједничка Црква светих Василија и Петра, то нам је и даље колектив са којим смо братски повезани, али у суштини Факултет има одличне материјалне и кадровске капацитете. Ми се надамо да ће нам додатни финансијски импулси од Владе Српске омогућити да зановимо генерацију асистената“, рекао је Ђого.

Он је напоменуо да је буџет на Факултету “стијешњен” и да ће највећи изазов за будућег декана Владислава Топаловића, који на јесен преузима дужност, али и за све на факултету, бити то, да се настава побољша новим кадровима.

Факултет је, мало је рећи, стабилан, једна добра, пријатељска, хришћанска заједница на којој владају дивни односи. И то је успјех, да имамо круг пријатеља, свештеника, научника, професора и студената и да функционишемо на такав начин, да међусобно дијелимо хришћанске врлине које проповиједамо“, рекао је Ђого.

Он је додао да је важно да Влада Републике Српске препозна, да трећи студијски програм за црквено сликарство у Добоју изискује додатна средства, јер се мора плаћати додатни рад професорима са Академије ликовних умјетности из Требиња, те да би најлогичније било да се тај одсјек пресели у Фочу.

Славску литургију предводио је декан Богословског факултета из Београда Предраг Пузовић, некадашњи декан Факултета у Фочи.

Из Београда вам преносим лијепе жеље и честитам вам славу, студентима, професорима и свим Фочацима“, рекао је Пузовић.

Након литургије, у присуству бројних званица, међу којима су били начелник општине Фоча Радисав Машић и посланик у Народној скупштини Републике Српске Здравко Крсмановић, обављен је обред ломљења славског колача, а у амфитеатру Средње богословске школе одржана је свечана академија на којој су уручене дипломе свршеним теолозима, мастерима и магистрима.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име