Босна и Херцеговина има најзагађенији ваздух у Европи

1
367

Босна и Херцеговина има најзагађенији ваздух у Европи, подаци су које је недавно објавила Свjетска здравствена организација.

Највећи кривац за загађен ваздух је ложење. Контролу квалитета ваздуха у Српској не обавља једна институција, па се често дешава да се, као у Бањалуци, поништавају тендери. Тако се у највећем граду Српске, у којем је регистровано више од 65 000 возила, гдjе градска топлана користи мазут, а већина домаћинстава ложи дрва или угаљ, квалитет ваздуха мjери само на једној локацији.

Постоји више узрочника загађења ваздуха, тврде стручњаци. Главни је повећана емисија штетних гасова која се односи на мала ложишта, индивидуалне пећи у кућама, и саобраћај. Географски положај града, као што је Сарајево, може допринијети повећаном броју штетних честица.

Морамо смањити емисију загађених честица. Број старих аутомобила са 500.000 повећао се на милион, значи дупло већи. Стари аутомобили испуштају прашину загађују, плус угаљ лошег квалитета враћа се у потрошњу, јер је струја скупа – изјавио је експерт за климатске промјене Мартин Таис.

У Републичком хидрометеоролошком заводу наводе – од законом предвиђених 12 мјерних станица делимично функционише само пет, а то није довољно за оцјену квалитета ваздуха. Због недостатка новца тренутно располажу са двије аутоматске станице, једном у Бањалуци, а другом у Приједору.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име