Бука у комуникацијама и Драган Бурсаћ

1
2802

Осуђујем вербалне  пријетње које су упућене Драгану Бурсаћу и његовој породици.

Читам и подржавам углавном али не и у цјелини информације и ставове Драгана Бурсаћа, који познаје  и поштује став “Нека твоја мисао буде одговорна за оно што ће се звати јавна информација.”

Свако ко износи информације и своје ставове о себи или нечему другом, јавне информације, зна да његови ставови имају велики утицај на друге људе, а посебно када између извора јавних информације и примаоца имате ужасну народну буку која утиче на то да ће информација бити пренијета до примаоца само дјелимично или да ће бити погрешно интерпретирана.

Између Драгана Бурсаћа  као извора јавних информација и примаоца у БиХ јавном простору постоје двије народне буке које утичу на то у каквом облику  његове јавне информације допиру до примаоца, у овој мојој анализи до Бошњака и Срба.

Анализом садржаја ставова Бошњака и Срба који коментаришу јавне информације Драгана Бурсаћа може се уочити и закључити:  да има већинску подршку од Бошњака у разним облицима: од лајка, до безрезервне вербалне подршке, понекад са информацијама, аргументима и ставовима, који подржавају његову јавну информацију. Друга страна: Срби, мање лајкају његове јавне информације, понеки вербално подржавају, а други даје негативне коментаре о информацијама и ставовима и о њему самом.

Ми смо незрело и несавршено друштво, посебно у овим подручјима, подручјима јавног мнења, слободе мишљења. Ово се најбоље може разумјети на примјеру односа Бошњака и Срба према јавним информацијама Вука Бачановића из његовом сарајевском периода, за који се  може у цјелости преузети моја горња оцјена о Драгану Бурсаћу, кога подржавају Бошњаци а нападају Срби. Када је Вук Бачановић прешао у београдски период имамо супротну ситуацију  гдје га Срби углавном подржавају а Бошњаци нападају.

Овај случај показује да већина оних који јавно износе своје ставове о јавним информацијама  још није спремна да рационално и критички размотри информације  и ставове других,  лакше је емоционално подржати или одбацити информације и ставове других.

Најружнији и најопаснији облик  емоционалног реаговања на информације и ставове других јесу вербалне пријетње упућене изворима јавних информација, овом приликом Драгану Бурсаћу, а прије Лејли Чолак и Вуку Бранковићу.

Хоће ли се и под којих условима промијенити ова друштвена пракса да један народ у већини подржава аутора који је извор јавних информација, а други народ истог осуђује? По мени до промјена ове владајуће друштвене праксе у БиХ доћи ће кад се у Сарајеву роде и одрасту и почну говорити и писати сарајевски Драган Бурсаћ, Срђан Пухало, Александар Трифуновић, Срђан Шушница, Тања Топић. То је прва фаза.

Друга фаза је развијање култура дијалога у цијелој Босни и Херцеговини, полемика, дебата, сукоб, претрес, конверзација, доказивање, конфликт, спор, несугласице око информација, коментара и ставова, што је услов да се појаве и опстану аутори чије ће јавне информације подржавати вечина и Бошњака и Срба.

У таквој друштвеној развијеној клими културе дијалога почиње одумирање и одлазе у сметљиште историје аутори, блогери чије јавне информације подржава само један народ, а на историјску полемичку сцену долазе универзални грађански мислиоци, који не занемарују, и не заборављају народну страну људских идентитета, који неће критиковати само свој народ, него ће критиковати све народе, и тако смањити друштвени простор за екстремне критичаре које ће слати опасне јавне пријетње аутору и његовој породици.

Сањам вријеме сукоба на блогерској љевици и десници, без вербалних пријетњи, молим!

1 коментар

  1. Što ti je paradoks, da ne postoji te iste RS koju toliko pljuje ni sam ne bi postojao kao “novinar” i ne bi imao na čemu karijeru da izgradi. Normalno da će ga podržavati muslimani, još je to dobro i smislio prodavajući se kao “prosvećeni” Srbin, zarađuje koru hljeba na ljigav način. Kad nauči da povuče liniju između dvije krajnosti i ne bude pristrasan onda možda i bude nešto od njegovog sitnog pisanja.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име