Бурно на сједници Скупштине општине Источна Илиџа - Смијењени директори три јавна предузећа

18.10.2019. 18:18
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

На данашњој III посебној сједници Скупштине општине Источна Илиџа нова скупштинска већина је смијенила в.д. директора ЈКП „Комил“ д.о.о. Источна Илиџа, Милана Тошића и чланове Надзорног одбора, као и в.д. директора ЈП „Аутобуска станица Источно Сарајево“ д.о.о Источна Илиџа, Борислава Кењића и Надзорни одбор.

Смијењен је и в.д. директора ЈЗУ Дома здравља Источно Сарајево, Тијана Гаврић-Мичић, на чије мјесто је именован Данко Васиљевић, одборник СП у СО Источна Илиџа.

Одборници СДС и ПДП напустили су трећу посебну сједницу локалног парламента која је одржана након наставка редовне сједнице, јер, како су истакли, нису жељели да својим присуством дају легитимитет сједници.

Слика

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић најавио је и судске тужбе због, како је рекао, кршења законских процедура и Пословника о раду Скупштине општине.

Божовић је истакао да је јучерашња вијест о томе да је досадашњи предсједник Скупштине општине, Раде Ћосовић, незаконито печат Скупштине општине Источна Илиџа, однио кући „ноторна лаж“.

-По закону члан 47 и 48 Закона о локалној самоуправи се каже да се у року од 8 дана од разријешења, односно именовања новог предсједника Скупштине врши примопредаја у присуству комисије за примопредају. Тада стари предсједник предаје новом све оно што је задужио, између осталог и печат – рекао је Божовић.

Он додаје да до тада печат стоји у сефу у службеним просторијама.

-Оваквим клеветама се општини Источна Илиџа наноси огромна штета, јер је у овој Скупштини у претходном периоду био изузетно висок степен демократије и која је радила по закону, у складу са Пословником, законом о локалној самоуправи и Статутом општине Источна Илиџа – рекао је Божовић.

Он додаје да је министрица Решић јуче давала изјаве везано за печат, не питајући никога из општине Источна Илиџа шта је стварна истина.

Божовић истиче да ће све одлуке донесене на данашњој посебној сједници бити оборене зато што нису у складу са Пословником.

-Да би одлука ступила на снагу даном доношења потребно је да се изврше одређени законом прописани услови и донесу одређене одлуке. Елементарно незнање људи који 12 година сједе у Скупштини општине као одборници и обављају неке функције је за мене у овом  моменту поражавајућа – каже Божовић.

Предсједник Скупштине општине Источна Илиџа Зоран Трапара изјавио је да начелник има право да изнесе своје мишљење, али да ће суд донијети коначну одлуку ко је у праву, подсјећајући да ни 15 дана од промјене скупштинске већине није извршена примопредаја између старог и новог руководства.

-Према Министарству локалне управе и самоуправе Републике Српске, ја сам предсједник, а Владимир Ћосовић потпредсједник Скупштине општине - истакао је Трапара.

Претходно је данас одржан наставак 23. редовне сједнице СО Источна Илиџа коју је обиљежило скидање са Дневног реда свих тачака које се односе на буџет Источне Илиџе чиме је, како истиче начелник општине, директно угрожена реализација раније започетих пројеката.

Одборници СНСД-а су данашњим скидањем ових тачака са Дневног реда блокирали и пројекат изградње Средње школе на подручју ове локалне заједнице, о чему су раније договор постигли начелник општине Маринко Божовић и српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Слика

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић изјавио је да је данас блокиран велики број важних пројеката, које је општинска власт раније договорила.

-Тачке су данас скинуте са Дневног реда на незаконит начин, јер сам их могао скинути ја, као предлагач, а они, никако – рекао је Божовић и додао да је материјал послат у скупштинску процедуру седам дана прије 4. октобра када је одржан почетак ове сједнице Скупштине, те сматра да је то сасвим довољно времена да се материјал прочита.

- Иако је од 4. октобра до данас прошло 12 дана, ни то није било довољно времена одборницима скупштинске већине да прочитају материјале и нађу све оно што их интересује – каже Божовић и истиче да се овдје ради о опструкцији рада начелника општине.

Божовић позива одборнике нове скупштинске већине да раде у корист грађана Источне Илиџе који су их бирали.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Небојша Шешлија изјавио је да је досадашња скупштинска већина кршила разне законе, те да је нова скупштинска већина вратила на додатно усаглашавање одређени број тачака да не би наставили радити мимо закона.

-Спремни смо да на првој наредној сједници, када утврдимо све, усвојимо све поменуте одлуке – рекао је Шешлија.

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Pravda 19.10.2019. 14:48
    Sram vas bilo i jedne i druge! Jesmo li za to u rovu bili četiri godine izašli unakaženi da bi se vi oko fotelje svađali! Da Bog da vam zadnje bilo!
  • Generic placeholder image
    Zana 19.10.2019. 01:53
    Jadni smo ti mi kada nam sudi neki Trapara i Bosiljcic ali nicija nije do zore sjala.....
Повезане вијести
„Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја „Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 31m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    16h 28m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 50m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    17h 4m
    3
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    22h 1m
    0