Зашто се негдје вози десном, а негдје лијевом страном?

0
287

Већина земаља на свијету вози десним страном, док мањина вози лијевом страном. Зашто је то тако?

Одговор се разликује од земље до земље, али углавном зависи од историје. У феудалној Европи, људи су пјешачили и путовали лијевом страном пута, зато што су већина били дешњаци те им је стога било лакше да употријебе мач или друго оружје ако то затреба. Oбзиром да су некада на путевима вребале разне опасности, морало се носити оружје при сваком дужем путовању.

Такође, дешњацима је било лакше да оседлају коња са лијеве стране, јер су мач држали на десној страни, а он би им сметао при седлању са десне стране. Пошто су се коњи седлали са лијеве стране, изабрала се и вожња лијевом страном, да онај ко се пење на коња, то не би чинио на средини улице (у случају да се јаше десном страном).

Као резултат свега овога, створио се обичај путовања лијевом страном.

Али, онда су се десиле двије ствари које су утицале да се овај обичај промијени.

У Америци су се почела користити кола која су вукла коњи. Пошто није било сједишта за возача, он је сједио на лијевом задњем коњу, да би могао видјети све коње и јачом (десном) руком користити бич. Пошто је сједио на лијевој страни, логично је било да му друга кола пролазе са лијеве стране, како би их могао боље видјети и пазити на точкове возила са којим се мимоилази. Због тога су возили десном страном пута.

Истовремено, у Европи расте утицај Наполеона. Наполеон Бонапарта је био љеворук те му је више одговарало да се вози десном страном. Зато је и донио закон о обавези вожње десном страном за цијелу војску. Како је француска војска у то време освојила велики дио континенталне Европе, закон је почео да важи у цијелој Европи.

Истовремено,  Велика Британија, се и даље придржавала старог правила вожње лијевом страном.

Како су временом Европљани почели да колонизују остале континенте тако су и ширили своје правило вожње. Колоније Велике Британије су возиле лијевом страном, док су француске и америчке колоније возиле десном страном.

У каснијим годинама већина земаља је прешла на десну страну, било зато да би се усагласили са комшијама или из других практичних разлога. Зато и већина земаља на свијету вози десном страном, али изузеци и даље постоје.

На мапи испод можете видјети у којим се то земљама вози десном страном (зелена боја), а у којим лијевом (жута боја).

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име