Дан сјећања на мајске поплаве

0
261

У Добоју је данас обиљежен Дан сјећања на катастрофалне мајске поплаве прије три године, а тим поводом положени су вијенци на спомен-плочу испред Скупштине града на којој су уписана имена 11 жртава поплава.

У воденој стихији у Добоју 15. маја 2014. године страдали су Славко Ђурић, Миленко Благојевић, Божица Петковић, Милада Ранковић, Радо Чупељић, Ратомир Нарић, Драгица Савковић, Марко Чакаревић, Жељко Јелеч, Марија Јелеч и Бахрија Скула.

Замјеник градоначелника Добоја Небојша Марић упозорио је да је град и даље у опасности од поплава, те апеловао на Владу Републике Српске да почне реализација пројекта изградње насипа, с обзиром да је то, како каже, и њена надлежност по закону.

Он каже да су трошкови изградње насипа процијењени на 24 милиона КМ, уз додатних шест милиона КМ за експропријацију земљишта.

„Ако не буде изграђен насип, друго рјешење је да се убрза изградња проточне хидроцентрале над којом концесију има норвешки `Технор енерџи`, како би град био у потпуности заштићен“, рекао је Марић.

Када је ријеч о утврђивању одговорности за смрт грађана у поплавама, предсједник Скупштине града Мурвет Бајрактаревић рекао је да су о том догађају дате изјаве надлежним институцијама, али да се трагедија могла избјећи да је постојао адекватнији насип и да је становништво раније обавијештено. 

Бајрактаревић каже да је овај град и даље у опасности од поплава због чега инвеститори одустају од улагања у ову локалну зајендицу.

На спомен-плочу вијенце су положили представници Градске управе и Скупштине града, те градски одбори СДС-а и ДНС-а.

Водена стихија оштетила је 2.890 стамбених јединица и 950 привредних субјеката. 

Влада Републике Српске и међународне организације уложиле су 35 милиона КМ у обнову Добоја.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, највиши водостај ријеке Босне измјерен је 15. маја 2014. године и износио је 7,21 метар. Редовна висина коте одбране од поплава у Добоју износи три метра, а ванредна 4,5 метра.

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: