Данас прослављамо Ваведење Пресвете Богородице

0
279

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају један од дванаест великих хришћанских празника, Ваведење Пресвете Богородице, које се празнује 21. новембра по старом, односно 4. децембра по новом календару. Ваведење означава улазак (уведење) Пресвете Богородице у храм.

Марија је, као трогодишње дијете, у складу са завјетом родитеља Јоакима и Ане, да ће, ако добију пород, дијете дати у храм, а она је доведена у Јерусалим и уведена у храм. На улазу у храм дочекао ју је отац Јована Претече, првосвештеник Захарије.

Код Срба се овај дан још и зове Света Пречиста. На овај дан, који се зове и Женска Богородица, светкују се родиље и нероткиње, а многи се на овај дан и причешћују.

Код Срба је ово усјечни дан, односно дан када се не предузимају важнији послови. Осим оних који овај дан светкују као своју славу, ово је и дан који светкују сточари.

Српска православна црква прославља Ваведење пресвете Богородице 4. децембра, иначе је и Слава српског манастира Хиландара на Светој Гори. Манастир Брадача, Манастир Свете Богородице Сићево, Манастир Каленић и Манастир Ваведење су посвећени празнику.

У свим православним храмовима на подручју града Источно Сарајево данас ће бити служене Свете Литургије, а након тога ће се вршити Света тајна причешћа за све оне који се желе причестити.

Данас је крај прве седмице Божићног поста, који ће трајати до Божића, 7. јануара по новом календару.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име