Данас славимо Томиндан

0
325

Свети Тома је ширио хришћанство најприје у Палестини, потом у Персији и Индији, гдје је и усмрћен копљима. Мошти су му у четвртом вијеку пренијете у град Едесу, а потом у Цариград.

Томиндан многе породице обиљежавају као своју крсну славу.

Као еснафску славу, Светог Тому обиљежавају дрводеље, бачвари, колари, столари, ужари, дунђери, бунарџије, калдрмџије и зидари.

У неким крајевима се верује да штити од вукова.

У народу постоји вјеровање да се на Томиндан нигдје не иде и постоји изрека “Свети Тома, сједи дома”.

Док се у недјељу по Васкрсу слави догађај везан за “невјеровање” Томино, данашњи дан је посвећен самом апостолу.

Свети Тома један је од дванаест великих апостола. Његовом сумњом у васкрсење Христа, добила се нова потврда тог чудесног догађаја.

Васкрсли Исус поново се јавио ученицима да би увјерио Тому. Господ му рече: “Пружи руку своју у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран”. Тома узвикну: “Господ мој и Бог мој”.

После силаска Духа светог, апостоли су коцком одлучивали куда ће ићи на проповијед и свети Тома доби далеку Индију.

Охрабрен Богом, много је народа тамо обратио хришћанској вјери, установио цркву и поставио свештенике и епископе.

Између осталих, обратио је и двије сестре, жене двојице кнежева Тертијану и Мигдонију. Кнез Муздије, Тертијанин муж, коме је апостол крстио жену и сина Азана, осудио је светитеља на смрт.

Тако је свети Тома окончао свој земни живот.

Прије смрти и он је, као и други апостоли, био чудесно пренијет у Јерусалим на погреб Пресвете Богородице. Пошто је стигао касно замолио је да отворе гроб Пречисте, али њено тијело не бјеше тамо. Бог је већ узео своју мајку у насеље небеско. Тако је свети Тома својим невјеровањем утврдио вјеру у васкрсење Исуса Христа.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име