Дивље свиње протутњале селом

0
1427

Несвакидашњи призор какав не памте мјештани насеља Војвода Зимоњић код Кањиже, када је кроз улице и баште протутњало крдо од четрдесетак дивљих свиња, десио се у сриједу ујутру.

Горан Бошњак је испричао да се све до сада невиђени стампедо крда дивљих свиња кроз село десио ујутру око 6,45 сати.

“Крдо је протутњало кроз све сеоске улице, а успио сам да сна њиховом пролазу у двије улице направим и фотографије”, прича Бошњак и додаје да су сви коју су видјели фотографије су у чуду.

“Успио сам да избројим око четрдесет дивљих свиња. Крдо је дошло из правца Малог Песка и Малих Пијаца преко Јараша. Прије тога, у шест ујутру крдо је видио у Малом Песку један човјек који је брао кукурузе. Нешто касније братов син који ради ме је звао да их је видио код цркве, брзо сам сјео у аутомобил, али свиње већ нису биле тамо. Звала је и комшиница из сусједне улице, која води на фудбалски терен, да каже како код наше старе куће има пуно дивљих свиња”, каже Бошњак.

Бошњак прича да је крдо дивљих свиња које су предводила три велика вепра, по његовој процјени тежине 200 до 250 килограма, кренула кроз дворишта, пролазећи кроз ограде као да их и нема.

“Напријед су ишла три велика вепра, која су крчила пут. Остало су биле крмаче, назимад од педесетак и прасад од двадесетак килограма. Пратио сам их скроз до изласка из села до пашњака Јараш, гдје се крдо мало растурило. Неколико свиња је отишло према Трешњевцу, нешто из је отишло према риту, тако да се крдо раздвојило на више страна. Нико не памти да је икада овако нешто у селу виђено, мада је дивљих свиња одувијек било у околини. Добио сам управо поруку од познанице из Кањиже да је у граду прије десетак дана, у малој уличици иза основне и средње школе виђена дивља свиња”, каже Бошњак.

Послије свега што се десило, Горана Бошњака познаници и мјештани питају зашто није узео и користио ловачку пушку јер је ловац, међутим, он каже да у насељу није дозвољена употреба ватреног оружја. Он претпоставља да се крдо највјероватније покренуло из атара Хоргоша из потеса Кендереш, гдје је у претходне двије недеље уловљено пет-шест дивљих свиња, па претпоставља да су кренуле да промијене локацију, пошле на други терен, збуниле се и обреле се у селу, причинивши једино штету на оградама дворишта кроз која су протутњале.

И за управника ловишта Ловачког удружења „Капетански рит” у Кањижи Душана Нићифоровића, појава тако бројног крда дивљих свиња је изненађење. Он каже да су према плану газдовања за ову годину предвидјели одстрел 20 дивљих свиња у ловишту које покрива подручје кањишке општине и да је до сада одстрељено 17.

“Толико крдо од око 40 дивљих свиња до сада никада није виђено, нити сам чуо да их је неко видио, док се нису појавиле у Војводи Зимоњићу. Не знам одакле су стигле и шта се десило, осим овог несвакидашњег догађаја о којем ме је извјестио Бошњак. До сада смо на нашем терену највише виђали крда од пет-шест дивљих свиња, а ове сезоне имамо нешто штете пријављене у атару Хоргоша”, каже Нићифоровић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име