Дом здравља Пале: Позитивно пословање, упркос тешкој ситуацији

0
905

Дом здравља Пале једна је од ријетких установа које су пословале позитивно у прошлој години, иако је ситуација у здравству тешка и влада недостатак финансијских средстава, рекао је Срни директор Дома здравља Владимир Лучић.

Лучић подсјећа да су у протекле четири године увели доста мјера рационализације и штедње, те да су на основу тога успјели да стабилузују своје пословање.

Од краја 2013. године уредно све плаћамо порезе и доприносе. Са Пореском управом имамо потисан репрограм о плаћању заосталих пореских обавеза у износу од 500.000 КМ, али, нажалост, са трошковима поступка и каматама који припадају том поступку тај дуг је премашио 900.000 КМ“, рекао је Лучић, истичући да Дом здравља то тренутно не може да плаћа.

Он каже да су због тога Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске и Фонду здравственог осигурања упутили низ дописа, којим су тражили помоћ у финансирању тих обавеза, јер Дом здравља Пале уредно плаћа текуће обавезе и није имао проблема са блокадом рачуна као друге здравствене установе.

Према његовим ријечима, Дом здравља Пале прошле године добио је ново санитетско возило, а протеклих година уложено је око 150.000 КМ на замјену и набавку нове опреме.

Лучић додаје да је Дом здравља од прије неколико мјесеци набавком уређаја за лабораторију омогућио за дјецу анализу крви из прста, јер је већина родитеља те услуге обављала и плаћала у Источном Сарајеву и Сарајеву.

Он је нагласио да Дому здравља требају кадрови због одласка људи у пензију и проширења капацитета хитне медицинске помоћи, те да има потребу и за разним пројектима који би омогућили замјену застарјеле опреме.

Да би све то било остварено, Лучић каже да је потребна подршка ресорног министарства, Републике Српске која је главни финансијер и локалне заједнице да би се пружио што бољи и квалитетнији ниво здравствене заштите становништву Пала.

Он је навео да је за Дом здравља Пале у буџету општине планирано 24.000 КМ, што је мало у односу на друге општине које издвајају знатно већа средства, али се нада да би у случају ребаланса предвиђена средства за Дом здравља могла бити већа.

Дом здравља Пале се у предходном периоду сврстао у ред сертификованих установа и на тај начин подигао ниво квалитета здравствене заштите, а у оквиру свог пословања има двије подручне амбуланте – у Мокром и Подграбу.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име