Домаћи џем од шипурка

0
411

Шипурак је изузетно богат и витаминима Ц и К, каротеноидима ликопеном и Б каротеном, одличан је у терапији прехладе и грипа, а делује и као благи диуретик и лаксатив.

Наша читатељка нам је објаснила како то она прави домаћи џем. Имала сам прилику да га пробам и могу вам рећи да је изузетног укуса, који ме подсјећа на дјетињство и вријеме када смо сви јели те џемове и мармеладе које су баке чувале по шпајзу и мазале дјеци на кришке прије школе. Овај џем није уопште једноставно направити. Треба вам много воље, труда и жеље.

Данас једомаћицама много лакше наћи џем на полицама супермаркета, али постоје и оне вриједне попут наше читатељке. Свим вриједним женама и домаћицама преносимо рецепт у цјелини.

Ево како га правите:

Бирати што можете крупнији шипак,одсећи им петељке и онај црни дио и оставити их неколико дана да омекшају.

Мени увијек испадне приближно онолико тегли џема колико килограма шипурка ставим. Али ни то не мора бити тачно, јер све зависи од ваше способности да их што боље испасирате, тј. да вам што мање отпада остане.

Налити их са водом и кухати док шипак не постане мекан, а кад омекша предлажем да га добро измиксате штапним миксером док је још тако у шерпи са течношћу, јер ће се на тај начин направити хомогена маса коју ће бити лакше пасирати. Након тога слиједи пасирање. Најбоље је поступак пасирања поновити три пута. Прво кроз пасирку, па кроз ситку од брашна (сито), затим кроз газу. Приликом друга два пасирања пролазиће нам само течност док ће длачице остајати (јер ако имате длачице у течнисти, можете упропастити цијели џем. Значи, течност мора бити без длачица). Течност ставити на шпорет и почети са укухавањем. Овдје треба бити пажљив да се џем не би препекао. Значи када течност укуха, или када испари отприлике једна четвртина течности додамо шећер. Наставимо са укухавањем. Џем скидамо са шпорета када му је густине мања мало од густине меда.

Ако не можете све за један дан, предлажем да један дан испасирате а други укухавате течност.

Сретно и пријатно!

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име