Дуња спречава прехладу

22.10.2019. 10:17
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Право је вријеме да се ужива у куваној или печеној дуњи. Осим што је овај плод укусан, он је и љековит.

Садржи обиље минерала и велике количине витамина Ц. Због тога се сматра једним од најефикаснијих природних средстава против прехладе и респираторних инфекција.

Дуња садржи и доста пектина, воћног желеа који повољно дјелује на крвни систем, помаже у снижавању крвног притиска и пружа заштиту од радиоактивног зрачења. У 100 г дуње има свега 57 калорија.

Ово воће побољшава варење, лијечи анемију и користи се као додатак козметичким препаратима. Кувани плод дуње препоручује се против упале желудачне и цријевне слузокоже. Дуња се употребљава и за лијечење упаљене слузнице једњака, крајника, дисајних путева, као и за ублажавање пролива. Сматра се да регулише и обилне менструације. Да би испољила све љековите ефекте, најбоље је да се једе на празан стомак.

Осим плода, љековите су и сјеменке и листови дуње. Сјеменке садрже амигдалин или витамин Б17, који има антиканцерогено дејство. Такође, сјеменке обилују танином, шећерима, пектином, јабучном киселином, емулзином и протидом. Чај од дуњиних семенки лијечи несаницу, ублажава напетост и отклања непријатан задах, док слуз од сјеменки лијечи опекотине и ране.

Неколико сјеменки дуње потопљених у воду веома брзо ће створити слузаву течност, која је добар народни лијек против кашља и упале дисајних органа.

Чај од листова

Чај од листова дуње је одличан природан лијек за заустављање дијареје. Припремите чај тако што ћете једну кашику осушених листова прелити са пола литра кључале воде. Оставите да одстоји 30 минута, па проциједите. Пијте топао чај.

Коментари 0
Повезане вијести
Спас за упаљено грло: Направите домаће пастиле и заборавите на прехладу Спас за упаљено грло: Направите домаће пастиле и заборавите на прехладу
Природни препарати за ублажавање симптома прехладе Природни препарати за ублажавање симптома прехладе
Намирнице које враћају енергију послије грипа Намирнице које враћају енергију послије грипа
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 57m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    6h 8m
    5
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    21h 54m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    20h 16m
    0
  • У току потрага за несталим Миодрагом Цванићем
    4h 44m
    0