Двије особе обољеле од легионарске болести у БиХ

22.10.2019. 10:41
0
ИЗВОР: klix.ba

На подручју Федерације БиХ регистрована су два случаја легионарске болести. Како је речено у Заводу за јавно здравство ФБиХ, истрага случаја је у току, због чега не могу коментарисати извор заразе.

-Детекција легионеле у хуманим узорцима врши се у микробиолошким лабораторију КЦУС-а. Служба за здравствену екологију Завода за јавно здравство ФБиХ врши детекцију и бројање легионеле у околишним узорцима већ седам година и за њу има цертификат БАТА- речено је у Заводу.

У Републици Српској за сада нема регистрованих случајева.

Легионарска болест је нетипична упала плућа узрокована бактеријом легионелом. Бактерија може преживјети у води дуже од годину дана, а извор и узрок епидемијске појаве болести је аеросол онечишћен концентрираним легионелама, најчешће у уређајима у којима циркулира вода у затвореном сиситему (климатизацијски уређаји). Бактерија се често зна наћи у болницама, хотелима, пансионима, овлаживачима зрака, итд. Легионарска болест је тешка болест, а ако се не лијечи антибиотицима, смртност може бити чак од 15 до 25 посто.

У блажим случајевима слична је инфлуенци. Изражени су температура, главобоља, понекад кашаљ, бол у прсима, грлобоља, поремећај свијести и дијареја. Болест траје до седам дана.

На подручју Хрватске забиљежен је један смртни случај у Сплиту ове године, док је прошле преминуло 10 од 80 обољелих особа.

 

У тежим облицима долази до пнеумоније, а болест може захватити и јетру, бубрег, пробавни тракт и централни нервни систем.

Коментари 0
Повезане вијести
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    21h 39m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    20h 52m
    0
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    3h 42m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    23h 0m
    3
  • “Случајна” грешка пуни касе трговаца
    23h 24m
    0