Џорџ Клуни: Снимио сам бијесан филм за бијесну земљу

0
340
Фото: Gettyimages

Амерички глумац и редитељ Џорџ Клуни рекао је да је његово најновије остварење „Suburbicon“ бијесан филм за бијесну земљу и прича о тами у срцу „америчког сна“.

„Многи од нас су бијесни, бијесни на себе, на смијер којим се земља креће, на смијер којим се свијет креће. САД су тренутно најбјесније откако ја памтим, а живио сам у вријеме ‘Вотергејта’. Над нашом земљом је тамни облак“, рекао је Клуни новинарима у Венецији, где се „Suburbicon“ такмичи за „Златног лава“.

У филму су Мет Дејмон и Џулијен Мур становници наизглед идиличног бјелачког предграђа педесетих година у коме се дешава излив бијеса када се досели црначка породица. Подјеле које САД проживљавају данас дају „Suburbicon-у“ узнемирујући осјећај савремености.

Томе доприноси и уклапање сценарија на коме су радила браћа Коен са наративом о расним подјелама које је инспирисала кампања Доналда Трампа. „Током кампање сам видио много говора о подизању ограда и мањинама као жртвеним јарцима“, рекао је Клуни.

То је Клунија и партнера у продукцији Грента Хеслова навело да размишљају о других моментима из америчке историје када су снаге подјела биле у успону. Сјетили су се дешавања у Левитауну у Пенсилванији 1957, када су бијели становници предграђа изазвали нереде због досељавања црне породице. Та идеја се одлично уклопила са сценариом Џоела и Итана Коена о сличној заједници у којој злочин креће веома наопако на фарсично крвав начин. Слике бијеса бјелаца у филму дјелују савремено, имајући у виду нереде у Шарлотсвилу прошлог мјесеца.

„Нажалост, ти проблеми никада нису ван фокуса у нашој земљи. И даље покушавамо да их се ријешимо. И даље имамо много да урадимо поводом нашег првобитног гријеха ропства и расизма“, рекао је Клуни.

На једном нивоу, „Suburbicon“ је комедија, али друштвена питања никада нису дубоко испод површине.

„Хтјели смо да буде забаван и злобан, али хтјели смо да буде и бијесан. И постајао све бјеснији како је снимање одмицало“, навео је Клуни.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име