ЕКСКЛУЗИВНО: Писмо генерала Младића свом саборцу из Рогатице

0
5265

Генерал Ратко Младић је 24. 6. 2014. године послао писмо свом ратном саборцу Стевану Вељовићу из Рогатице, који је био свједок одбране у процесу суђења генералу. Генералово свједочење, размишљање и ставове о рату, као и послијератном периоду ћете имати прилику да прочитате у писму које вам преносимо у цјелости.

 „Поштовани саборче Стеване Вељовићу, данас сам са уживањем пратио ваше сведочење! Прочитао сам Ваше изјаве и одушевио сам се Вашим истинитим и врло садржајним изјавама! Ваши одговори на питања тужиоца и адвоката Стојановића су ме задивили! Ви на свако питање веома стручно и садржајно одговарате, као да сте све војне школе завршили, а верујем да сте као резервни официр надмашили многе активисте који су похађали штабне школе и разне курсеве! Ви сте у миру радили у дрвној индустрији, а у рату сте веома успешно обавили бројне дужности, а као официр у ООНП у СРК – иако у првој линији одбране и са мало кадра (два човека), Ви сте даноноћно радили под непрекидним дејством муслиманских атака! Ја сам био у Лукавици више пута, а у мају и јуну сам боравио у  К-ди СРК, где смо 1992. године извлачили снаге из Сарајева (К – ДУ2.В0, кас. Маршал Тито, војну болницу Крањчевићевој улици, кас. Виктор Бубањ, кас. Јусуф Џонлић, снаге из Пазарића итд.). Тај период је био веома динамичан, непрекидне борбе, на Мојмилу, Неџарићима, Илиџи и околним насељима; Блажуј, Хаџићи, Рајловац, Вогошћа, Илијаш, Кошево и около ка Палама!

Након катастрофе у Добровољачкој 2/3 мај 1992. г. и трагедије у Тузли 15.5.1992. године, а након повлачења ЈНА 19. 5. 1992. године наш народ се нашао у безнађу. На све стране издаја, бежање, дезертерство!! Општи неред, јавашлук и издаја на све стране!! Р-Т 4К – ген. Ђурђевац се завукао у с. Тврдимићи где му је било КМ. Он је једва чекао да побегне у Београд, он ми рече да је он „хуманитарац“ и тражи да иде у пер. управу ЈНА да се „јави“ генералу Гојку Крстићу – што му рекох да је то издаја и нека иде са својом срамотом! Он оде јер он није знао уопште стање у своме корпусу! Одосмо генерал Кукањац и ја у касарну у Лукавици и пуковнику Гаговићу понудих дужност к-та корпуса, што он одби правдајући се болести – рече да има шуљеве и не може да се прихвати те дужности! Он је тада остављао утисак одлучног официра, држао је везе са блокираним касарнама и доста је допринео да се снаге ЈНА деблокирају у Сарајеву, Пазарићу, Зеници итд. Тада се за к-та 4К наметну и пуковник Шипчић – коме дадосмо и дужност и чин генерала, он кратко бијаше к-т и убрзо и он побеже преко реке Дрине! Велике смо имали проблеме да оформимо СРК, нема довољно кадра, а у касарни у Лукавици у пуку ПВО само поручник Буква Милорад и један заставник, а пук. Алексић побеже у своје „Невесиње“ и он је побегуља, а касније је био у к-ди ХК – код ген. Грубача!

Тада сам видео одлучног мајора Милидраг Маринка, који је оставио на мене утисак храброг официра!

Нажалост, чуо сам да је преминуо, али он је био одлучан и врло храбар официр безбедности, био је храбрих визија и пошто је био југословенски орјентисан брзо је пао у немилост СДС-а као и још неки активни официри којих је било веома мало у бригадама као и у к-ди СРК!

Мени је и сада чудно како и којом снагом „скрписмо“ не само СРК, већ и војску РС, јер 12. 5. 1992. године било је пуно посланика са неким настраним идејама који су се приклањали рецидивима из прошлости и делили народ, а тиме и војску на поделе, братоубилачку борбу и наше смакнуће. У то време 1991/1992 године било је пуно „викача“ који су избацивали пароле типа „Равна Гора – победити мора“ и сличне накарадности!!! Нажалост и неки челни људи у руководству РС су се залагали за те поделе, па су и доводили „викенд“ ратнике – паравојне и параполицијске групе и појединце који су нам направили огромне проблеме у РСК (Книн) у РС! Са тим злом смо се дуго борили некако смо успоставили систем РиК и у СРК и у ВРС! Ово бих требао дуго да опишем, но биће времена да се тиме позабавим!

У зони СРК је било врло сложено и стање и време и врло тешки проблеми! Огроман је број ојађеног нашег народа који је попаљен, протеран, истеран из Сарајева! Гледао сам својим очима како колоне српских цивила са децом и кесом у руци иде преко Мојмила ка Лукавици или Аеродрому „Сарајево“ да би нашли спас глави! Нажалост многи осташе у Сарајеву – верујући муслимаско-хрватском „параруководству“ и многи нестадоше у вртлогу грађанског рата који побише зелене беретке, Алијини сатрапи типа Јука, Цацо, Викић, Сафер Викић, Ганић, Дивјак, Ћело, Хајрулаховић, Јашаревић, Делић, и многи други, а посебно муџахедини – „Алахови ратници“ који су уживали у одсецању српских глава и да их каче на Саборну цркву на Маријин Двору. Неке су везивали на кваку цркве или су их везивали псима на вратове што је сведочио заштићени сведок кога су бацали једанаест пута у јаму у Пофалићима, а он то све преприча у судници бр. 1, а да и не помињем оне три свете одсечене српске главе са пл. Озрен које држе у сандуку муниције, а онај муџахедин држи једну одсечену главу нашег војника у његовим крвавим рукама!

Те су слике биле тадашња стварност, те слике се тешко пробијају у свет, запад их игнорише, оне су „ирелевантне“ за овај сатрапски НАТО суд!! Они то добро све знају, али и даље се праве „невешти“, и као да их то уопште не дотиче! Али, они су својим „ширењем“ НАТО-а отворили пандорину кутију и сада гледамо верске-грађанске ратове у Ираку, Сирији, Украјини итд. Ко је следећа мета – која је држава или народ жртва, која је држава или народ њихова мета? Зна се – и зна свак, ко имало гледа, слуша, и прислушкује!!

По мени општи је хаос на нашој планети Земљи! Уједињене нације су бачене на маргине светских догађаја, Савет Безбедности је „заробљен“ доминацијом САД и германско-ватиканским лобијем који кроз Украјину и са средњег истока јуриша путевима Наполеона и Хитлера и само Бог драги зна излаз из ове КАТАКЛИЗМЕ!!!

Без обзира на тешкоће, проблеме, претње и уцене, ми морамо бити одлучни и чврсти и уверени да само слога Србе спасава и отуда сви у наше српско православно јато – сви без изузетка и да се уопште не заносимо у некакав пут у Европу, тамо нас неће и не подносе. Европа и запад хоће у нашу земљу да би нама господарили, да им будемо робље, јефтина радна снага, да нам отму и украду и оно што смо сачували, оно што је и у рату радило на првој линији. Орао, Претис, Фамос, Чајевец, Космос, Брод, Модрича, Добој, Требиње, Билећа, Љубиње, Невесиње, Глиница – Зворник, Гуњаци – Милићи, Сребреница итд.!

Па зар ми нисмо кадри да откључамо наше фабрике, фарме, централе, наше установе да нам ради и село и град, да створимо парче хљеба становнику, раднику, тешаку, сељаку, чиновнику и нашем борцу војнику ВРС? Па ко ће боље од нас чувати нашу РС, коју је и како бранио и одбранио!!!

Ја уопште не разумем свађе у Скупштини, и она ТВ препуцавања, нека мудровања, свађе и омаловажавање! Чему то? Где је права акција и програм за излазак из хаоса и кризе!? Народ хоће посао, рад и видљиве резултате!!!

Мој пријатељу, Стеване Вељовићу, ја сам чуо да сте имали здравствених проблема, лепо сте се опоравили, лепо ми изгледате, после овог сведочења да ми се лепо одмориш да што више шеташ по Требевићу, а у вашем селу добро би било да се мало бавите пчеларством и што више шетње по Требевићу, Јахорини, Трескавици и нормално што више шетње кроз Трново, Пале, Соколац, Хан Пијесак и Рогатицу, а добро би било обићи понеку бању (Вишеград, Дворови, Теслић итд.), понекада и Требиње, Билећу, Гацко, Невесиње, Србиње, а обавезно боравити на Зеленгори (језера и на планини Лелији и Гвозно на Трескавици). Ја Вам препоручујем да се бавите и риболовом на Дрини, Неретви, а можда има и понека заостала пастрмкица и у реци Жељезници, а највише проводите време са породицом, унучићима и саборцима, што мање приче о рату и тешкоћама, а што више рада са унучићима, шетњи по пашњацима и шумама, а западне планине и јужне планине Требевића су створене за пчеларство. Ви сте радили у миру у дрвној индустрији па бих вам ја препоручио да правите кошнице, то је уносан и користан посао!!

Мој добри Стеване, ја Вас срдачно поздрављам и одмах да Вам кажем да нас је створио и водио наш народ и његова вековна мука да будемо своји и на својој земљи РС!

Слава и хвала свим борцима и прегаоцима РС који је очуваше и саздаше! Хвала свима!

Ваш саборац Ратко Младић“.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име