Емотивна исповест Нине Бјелогрлић: “Мама, молим те, пустите ме да се одморим и да се помолим”

09.12.2019. 19:43
0
ИЗВОР: Srpska.info

За малену Ивану Бјелоглић знају сви, не само становници БиХ, него су и људи широм свијета чули за борбу ове храбре трогодишње дјевојчице, коју је, на самом почетку живота опака болест немилосрдно напала.

Шта је оно најтеже са чим се суочавају дјеца и родитељи, Иванина мама Нина нам је открила у емотивном разговору за Српскаинфо. Нина, по струци докторка, позната по својој племенитости и пожртвованости, сачувала је и спасила бројне животе, а сада када је у питању живот њене кћеркице добри људи широм свијета су се ујединили, да би помогли овој породици.

– Сваком се јако тешко носити с дијагнозом, те у том моменту не знате ни шта да радите, ни шта вас је снашло – почиње своју причу ова храбра мајка.

Истиче да су у моменту када им је речено да је Ивана тешко болесна, супруг и она имали једно друго, али и пуно пријатеља који су од самог почетка уз њих.

– Сваки моменат и сваки секунд наши пријатељи и породица су били уз нас. Без њих би ова борба била скоро немогућа – каже Нина.

Почетак борбе

Додаје да није било пуно времена за сређивање мисли, терапије су одмах кренуле, борба је почела.

– Једноставно кажете себи да је то тако, те да терапија постоји, као и шанса за изљечење, таман да је и један одсто, тако да морате да се борите за своје дијете. Крећете свим средствима, копате, тражите, молите се богу – истиче Нина.

Према њеним ријечима, неописиво је тешко гледати дијете које стално боду, којем пуцају вене, које вришти.

– Најтеже је када ми је у свему томе рекла “Мама, молим те, пустите ме мало да се одморим и да се помолим”. Јако тешко је поднијети да тако мало дијете изговори те велике ријечи, велике и за одрасле људе – кроз сузе прича храбра мама још храбрије дјевојчице Ице.

Слика

Борба се наставља, терапије се настављају, као и повраћања, болови и страшне битке које родитељи воде са својом болесном дјецом.

– Ми смо били смјештени у родитељској кући, кроз коју је прошло много родитеља и дјеце, различитих карактера, али невјероватно је колико смо се међусобно подржавали – прича Нина.

“Молила ме да не плачем”

Додаје да се сваком од родитеља деси да падне, али да су се увијек подржавали и помагали, подизали заједно.

– Сва дјеца, а посебно та у родитељским кућама, осјете бригу родитеља. Ми пред Иваном никада не можемо да плачемо, као ни да се свађамо. Кад год сам, на почетку, плакала, она би ме молила да не плачем, говорила би да је добро. Знала је да поврати, а ја се расплачем, на шта би она рекла: „Мама, добро сам, ево сад ћу ја опет јести“. Свим родитељима бих поручила да гледају у своју дјецу и она ће им дати снагу, јер кад видите колико се оно бори, нема шансе да ви посустанете. Нама је сада тешко, болест се проширила, а ја сам, као љекар, свјесна колико је стање тешко. Знам шта све она мора да прође, али исто тако знам да ће издржати. Не знам зашто, али једноставно сам сигурна у то, јер се моје дијете и до сада борило као лав – каже Нина.

Додаје да су знали по 16 пута да је убоду, тражећи вену, али она је све то издржала, мало плаче, мало стисне зубе, како и сама зна рећи, али ипак јуначки поднесе.

Пред Иваном је сада лијечење у француској клиници за дјечију онкологију “Густав Роси”, гдје је чекају анализе, терапије и нове борбе. Ове седмице крећу припреме, анализе и договор с докторима о даљим корацима у Иванином лијечењу и терапији.

Захвалност свим добрим људима

Иванина породица се захваљује свима који су учествовали у хуманитарним акцијама и својим прилозима и донацијама омогућили да Ивана иде на лијечење. У акцију су се укључиле бројне установе, институције и појединци, а од почетка децембра активан је и “М:тел” хуманитарни број 1458.

– Захваљујемо се свим добрим људима, организацијама, удружењима, као и Отвореној мрежи која нас је спојила са љекаром у Француској, што је један од најважнијих корака у нашој борби. Захваљујемо се и Министарству спољних псолова БиХ, које је посредством амбасада омогућило брзу реакцију и пријем у француску клинику – истиче ова храбра мајка.

Започето Иванино лијечење у Француској

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству уплатио је здравственој установи у Француској, према достављеном предрачуну Клинике за дечију окнкологију “Густав Роси”, 295.249,60 евра за Иванино лијечење.

Трогодишњој Ивани у септембру прошле године дијагностикован је карцином на бубрегу. Након лијечења на УКС Републике Српске и у Београду, снимци су показали да се болест проширила на плућа и јетру.

Малена Ица је јуче ујутро отпутовала у клинику, гдје ће се одмах кренути са испитивањима. Њена мајка је истакла да ће остатак сакупљеног новца од Иваниног лијечења бити прослијеђен у хуманитарне сврхе, за дјецу која дијеле Иванину судбину.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
Цијена прегледа код др Несторовића: Ево колико родитељи плаћају да им контроверзни доктор лијечи дјецу Цијена прегледа код др Несторовића: Ево колико родитељи плаћају да им контроверзни доктор ...
Љекари из Српске пишу терапију генералу Љекари из Српске пишу терапију генералу
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 7m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 21m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 11m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 26m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    10h 9m
    0