Ердоган одржао лекцију Изетбеговићу, Вучић има задатак да “смири” Додика

0
755

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган одржао је лекцију бошњачком члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу о потреби смиривања тензија у БиХ, сазнаје “ЕуроБлиц”.

Како откривају одлично обавијештени извори, ненајављена Изетбеговићева посјета Турској одиграла се на позив турског предсједника који је, како кажу, бошњачком лидеру желио да у четири ока пренесе утиске с његове недавне дводневне посјете Србији, као и разговора које је о проблемима у регији водио с предсједником Србије Александром Вучићем.

Најкраће речено, Ердоган је Изетбеговићу пренио да је са Вучићем договорио да ће Србија и Турска учинити све што је у њиховој моћи како би се стабилизовале прилике на Балкану, посебно у БиХ. С обзиром да је Турска показала спремност за велика економска улагања у Србији, стабилне политичке прилике у региону од суштинског су значаја за обје стране. Предуслов за такву стабилност су побољшање нарушених односа између Срба и Бошњака, посебно у БиХ, и то је Ердоган отворено рекао Изетбеговићу. Од бошњачког члана Предсједништва БиХ се очекује да ублажи запаљиву реторику према РС док ће, с друге стране, Вучић то исто да тражи од Додика када је у питању БиХ”, тврде извори “ЕуроБлица” из дипломатских кругова.

Оданост која штети

Политички аналитичар Неџад Латић, који иначе важи за одличног познаваоца прилика у бошњачком политичком врху, за “ЕуроБлиц” оцјењује да изненадни одлазак Изетбеговића на “поклоњење” Ердогану представља очигледан пораз политике коју у БиХ води лидер највеће бошњачке странке.

Недавна посјета турског предсједника Србији, као и пријатељски тонови који су се могли чути између Ердогана и Вучића не могу се посматрати одвојено од много озбиљнијих геостратешких дешавања. Свима је видљиво приближавање интереса Москве и Анкаре, као и приближавање Русије с бројним другим муслиманским државама”, каже Латић.

Он сматра да Ердоганова посета Србији иде у смјеру глобалних кретања иза којих стоје Русија и Турска, односно да вјерује да оно што су недавно договорили Вучић и Ердоган, а тиче се БиХ, једино може да користи званичној Бањалуци.

Бакир Изетбеговић је, једноставно, недорастао играч у тој утакмици. Његова оданост Ердогану једино му може наштетити. Убијеђен сам да ће из свега тога највише профитирати Милорад Додик, који рачуна на подршку Москве”, закључује Латић.

Кога слушати?

Политички аналитичар Жељко Цвијановић такође сматра да је Ердоган позвао Изетбеговића на “рапорт” како би бошњачког лидера, према његовим ријечима, укључио у “нову геополитичку реалност” на Балкану.

Међутим, Цвијановић тврди да ће Изетбеговићева послушност према турском предсједнику ускоро бити стављена под америчку лупу.

Одговор на питање кога ће послушати Бакир – Ердогана или америчку амбасадорку у БиХ Морин Кормак – садржан је у томе колико је турски лидер био увјерљив цртајући Изетбеговићу нову геополитичку мапу свијета”, каже Цвијановић.

Фантомска посjета

Иако се турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган преко Твитера и објављеним фотографијама на друштвеним мрежама јавно похвалио својим прекјучерашњим састанком с бошњачким чланом Предсједништва БиХ, на званичној интернет презентацији Предсједништва БиХ није објављено ниједно слово о Изетбеговићевој посети страној држави и састанку с њеним предсједником.

На званичној страници СДА такође није објављено то да се њихов лидер састао са предсједником Турске.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име