Фабрика специјалних трансмисија још не ради пуним капацитетом: Недостатак наруџби преоријентисао производњу

13.12.2019. 19:23
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Први дијелови за војна возила које производе у Фабрици специјалних трансмисија у Источном Сарајеву наћи ће се на тржишту почетком идуће године.

Рекао је то јуче за "Глас Српске" директор и власник те фабрике Момчило Ћиповић подсјетивши да је првобитни план био да у овом предузећу производе дијелове за мјењаче у војним возилима.

- С обзиром на то да нисмо имали наруџбе за те производе, одлучили смо да преоријентишемо производњу, али смо остали у домену намјенске индустрије. Приводимо крају израду нулте серије производа који ће се почетком наредне године наћи на тржишту - рекао је Ћиповић и додао да не жели прецизирати о каквом производу је ријеч с обзиром на то да се ова фабрика још бори за своје парче тржишног колача.

Ћиповић истиче да је у функцију стављено тек десет одсто капацитета фабрике, те да је проширење производње приоритет у идућој години.

- Већ имамо потписане уговоре са домаћим и фирмама из окружења у области намјенске индустрије, тако да би ускоро требало њима да испоручимо прве производе, а потом да кренемо јаче у освајање тржишта - рекао је Ћиповић.

Фабрика специјалних трансмисија била је базирана на производњу резервних дијелова намијењених за војни и цивилни програм, међутим, ти капацитети годинама нису коришћени, те је предузеће своје пословање базирало на пружању услуга ремонта.

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву донио је у априлу 2012. године одлуку о покретању стечаја у Фабрици специјалних трансмисија, а Скупштина повјерилаца је у јулу 2014. одлучила да стечајни управник Радомир Јокић објави оглас за реорганизацију предузећа и избор партнера у том процесу. За куповину пропале фабрике три године борбу је водила фирма "Мигафекс" из Сарајева, чији је власник Момчило Ћиповић. У мају 2017. године Фабрика специјалних трансмисија прешла је у власништво "Мигафекса" и регистрована је као друштво са ограниченом одговорношћу.

Влада РС је потом у октобру те године дала сагласност Фабрици специјалних трансмисија за обављање производње и ремонта наоружања и војне опреме јер је дошло до промјене власничке структуре, односно преласка из акционарског у друштво са ограниченом одговорношћу.

Запослени

Момчило Ћиповић истиче да је у Фабрици специјалних трансмисија запослено тек шест радника, те да ће у складу са ширењем производног асортимана отварати и нова радна мјеста.

- Веома тешко се долази до обученог и стручног кадра са искуством. Потребни су нам технолози, машински и електро инжењери - рекао је Ћиповић.

Коментари 0
Повезане вијести
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 45m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    16h 9m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    11h 38m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    3h 15m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    2h 56m
    0