Фоча: У току анкетирање за израду социјалне карте

0
384

У Фочи је у току анкетирање становништва за израду социјалне карте, а носиоци ових активности су Центар за социјални рад и савјети мјесних заједница.

Директор Центра за социјални рад Снежана Голијанин истиче да је социјална карта један од кључних инструмената за планирање социјалне политике, али за сам развој општине.

„Прикупљају се подаци о броју чланова домаћинства, о њиховој старосној доби, да ли су запослени или не, које врсте прихода или помоћи остварују, да ли су домицилно становништво, повратници, расељена или избјегла лица. Затим, оно што је, такође, битно, да ли имају сроднике који не живе са њима, а прикупљају се и подаци о стамбеном статусу, те подаци о здравственим проблемима, хроничним и болестима зависности“, каже Голијанин.

Она наводи да би социјална карта требала да створи основу за праведнију расподјелу социјалне помоћи, јер постоји доста социјално угрожених, који нису евидентирани, па су ускраћени за било који вид подршке, док с друге стране, има и оних који примају више видова помоћи.

„Подаци из социјалне карте добро ће доћи и здравственим установама, јер се евидентирају и болесни чланови домаћинства, али и школама, да би знале социјални статус својих ђака и њихових породица, а користили би се и приликом запошљавања. Ако се укаже потреба за неким сезонским послом, истог треутка бисмо знали колико има, рецимо, кувара у доби од 30 до 40 година“, појашњава Голијанин.

У неким сеоским мјесним заједницама, анкетирање је већ завршено, док  се понегдје анкетари суочавају са неповјерењем грађана.

„У Челебићима је анкета завршена и сада треба да радимо стастистичку обраду. У неким мјесним заједницама наилазимо на отпор мјештана, који негодују сматрајући да је то нешто политички, па и овом приликом истичем да је ово у интересу свих грађана, да добијемо адекватну базу података, да бисмо квалитетније могли обављати социјалну и здравствену заштиту свих становника општине Фоча“, рекла је Голијанин.

У Центру за социјални рад истичу да велику захвалност дугују члановима савјета мјесних заједница који на волонтерској основи помажу обављање анкете. На градском подручју очекује се и помоћ заједница етажних власника, које би имале задатак да подијеле анкетне листиће и да их касније врате Центру за социјални рад.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име