Фоча: Ученице, маме и наставнице даровале косу дјеци обољелој од рака

0
441

Ученице и наставнице Основне школе “Свети Сава” из Фоче, али и мајке ученица, даровале су данас своју косу за израду перика дјеци обољелој од рака у хуманитарној акцији ове школе.

“Узбуђена сам много. Косу ћу поклонити дјеци којој је потребна и срећна сам због тога”, рекла је ученица петог разреда Милица Благојевић.

Њена другарица Хелена Апостолов каже да јој није жао што је скратила косу, а због овог чина срећна је и најмлађи учесник акције Николина Ђого, која има непуних шест година и која се први пут ошишала.

Дан раније ошишала се и Хеленина мајка, док је Николинина мама поклонила реп који је ошишала још у дјетињству.

Слиједећи примјер своје суграђанке Јелене Симовић, која је у марту даровала косу сарајевском Удружењу “Срце за дјецу која болују од рака”, акцију су, уз подршку руководства школе, покренуле учитељица Ивана Влашки и наставница енглеског језика Татјана Шарић.

Влашки се данас ошишала, док ће Шарићева то урадити када јој коса буде достигла тражену дужину.

“Овим не губим косу, напротив, добићу нову фризуру, а моја коса ће помоћи дјеци која су усљед јаких терапија остала без косе. Треба напоменути да коса није само за дјецу обољелу од рака, већ за сву дјецу која су због било које болести изгубила косу”, рекла је Влашки.

Потребна дужина косе је најмање 20 центиметара и многе ученице које су се јавиле да учествују у акцији косу ће поклонити када испуне овај услов.

Организатори акције напоменули су да је коса дјевојчица које још нису почеле да је фарбају или третирају неким хемијсиким средствима најздравија, а да обољела дјеца добијају бесплатно перике које су веома скупе када се праве од природне косе.

Из Основне школе “Свети Сава” позвали су и становнике Фоче да се укључе у ову акцију која ће трајати годину дана, уз напомену да у БиХ постоји могућност прављења перика и од офарбане косе, тако да је једини услов да је дужина 20 центиметара, а да је пожељно да она буде и дужа.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име