Гдје су отишли будући студенти Универзитета у Источном Сарајеву и зашто?

0
618

Почела је и нова академска година у Републици Српској, а тема која посљедњих мјесеци не губи на популарности је упис студената на први циклус студија на Универзитету у Источном Сарајеву, односно мали број уписаних студената на прву годину првог циклуса на овом Универзитету.

Према подацима које смо добили са овог Универзитета, стање са планираним и одобреним, односно, уписаним бројем студената је сљедеће:

  

Поражавајући је податак да су за још око 1400 студената била предвиђна средства буџетом, а да се студенти нису опредјелили за Универзитет у Источном Сарајеву.

Шпекулације, теорије и питања: „Зашто је тако мали број студената који ове године уписују прву годину у односу на планирани и буџетом одобрени број? Гдје је отишла омладина након завршетка средњошколског образовања? Да ли неко опструише упис нових студената? Да ли је уопште ријеч о опструкцији уписа? Да ли је на помолу гашење Универзитета?“-само су мали дио онога што се чује и могло се чути након првог, другог па и трећег уписног рока на овом Униврезитету.

Одговоре и конкретно рјешење за овај проблем нико до сад није понудио, па чак ни надлежни. Оно што смо ми успјели из неформалних разговора са студентима виших година, ИИ-ИИИ–ИВ година, сазнати јесте да недостатака има како у самим плановима и програмима, тако и у смјештајним капацитетима. Као највећу замјерку студенти наводе недостатак практичне наставе и чињеницу да са појединих факултета „изађу“ са стручним звањем, добром теоријском поткованошћу и без иједног дана праксе.

Још један од проблема који су навели студенти јесте релативно лоша или никаква комуникација и сарадња како са асистентима тако и са појединим професорима, јер већина тих професора долази из Србије усљед недостатка сопственог кадра. Можда и сама чињеница да професори који предају на државним факултетима у исто вријеме су ангажовани и на приватним има неке везе са тим, опет без одговора.

Немогућност проналаска запослења, првог радног искуства, обављање приправничког стажа и хипер продукција кадрова само су неки од додатних проблема.

Да ли је близина федералног Сарајева и постојање сарајевског Универзитета и већег броја приватних факултета један од узорка или чињеница да су приватни факултети изједначени са државним када је запошљавање у питању, нико нам није могао одговорити.

Неки разлоге наводе у демографској структури, разлози се траже у потреби студената да отпутују у западне земље, посебно Аустрију која нуди посебне погодности за наше студенте, неки одлазе да студирају у Београд, Подгорицу, Нови Сад итд.

Било како било, изузетно мали број уписаних студената на прву годину првог циклуса на Универзитету у Источном Сарајеву у сва три уписна рока је неоспорна чињеница, а питања још увијек остају : „Гдје су отишли будући студенти Универзитета у Источном Сарајеву и зашто? Који су могући разлози за то? Ко је за то одговоран? Каква нам је перспектива на овим просторима без школованог кадра?

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: