Гран-при фестивала „Лут Фест“ додијељен дјечијем позоришту Суботица

0
179

Гран-при скулптуру Златна анима “Радослав Лазић” за најбољу представу на 18. Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест 2017” стручни жири додијелио је представи “Ивица и Марица”, Дечијег позоришта Суботица, чијим је извођењем и додјелом награда данас завршен Фестивал у Источном Сарајеву.

“У ову представу складно су уклопљене и обједињене све компоненте које треба да има добра и значајна представе. Прецизна идеја, порука, режија, драматургија, сценографија, глумачка игра и специфична естетика представе. Ова представа је остварила најбољу интеракцију са публиком”, наводи се у образложењу жирија.

Награда за најбољу режију додијељена је Тодору Валову за представу “Ивица и Марица”.

За најлутковитију представу жири је награду Камена рука “Хенрик Јурковски” додијелио Позоришту Тулевски из Естоније за представу “Црвенкапа”.

Награда за оригиналну идеју “Луткобаз” Марко Ковачевић припала је Петеру Кусу за концепт, режију и музику у представи “Луда шума” Завода федерације Љубљана и Гледалишча “Глеј” из Словеније.

Ова представа добила је и награду “Магија луткарства” Радослав Лазић.

Награда за најбољу колективну позоришну игру додијељена је глумцима Позоришта лутака Ниш за представу “Оловни војник и балерина”.

Награду за естетско и техничко рјешење лутака добио је Филип Јевтић за лутке из представе “Бубамарац” Позоришта лутака “Пинокио” Београд, а награду за анимацију Младен Милојковић за улогу Грбе у представи “Оловни војник и балерина”.

Игор Видачковић освојио је награду за анимацију за улогу Принца у представи “Принц из моје улице” Позоришта лутака Мостар, а награда за анимацију додијељена је Јасмини Пралији за неколико улога у представи “Ивица и Марица”.

Награда за најбољу сценографију припала је представи “Луда шума” Завода федерације Љубљана и Гледалишча “Глеј”, а награда за оригиналну музику Петеру Кусу за музику у тој представи.

Специјалну награду жирија добио је Неџад Максумић за комплетно осмишљен пројекат за представу “Принц из моје улице” Позоришта лутака из Мостара, а специјална награда жирија за спој глумачке игре и мултимедије додијељена је екипи представе “Пустоловине Болета Комете”, “Невид театра” и Градског позоришта “Јазавац” из Бањалуке.

Жири је дао и награду за његовање театра за најмлађе гледаоце, и то Позоришту “Тоша Јовановић” Зрењанин за представу “Звезда луталица”, док је награда за његовање театра за најмлађе гледаоце отишла у руке Луткарском казалишту Мостар за представу “Бајка о срећи”.

“`Лут фест 2017` у години свог пунољетства показао је зрелост у организационом, продукционом и програмском концепту. Селекција је обухватила различите видове луткарских форми из неколико земаља региона и Европе, и тиме задовољила међународни карактер фестивала. Изузетно богат и квалитетан пратећи програм фестивала понудио је бројне радионице, промоције књига, мастер клас, и омогућио учесницима фестивала да размијене мишљења и искуства”, оцјена је жирија.

Награде најуспјешнијим позориштима и појединцима уручили су чланови жирија и директор Фестивала Витомир Митрић, који је Дечјем позориштву Суботица уручио и умјетничку слику академског сликара Златка Девића, поклон Међународне ликовне колоније “АРТ симпозијум Јахорина”, пријатеља “Лут феста 2017”.

Такмичарски фестивалски програм оцјењивао је еминентни међународни жири у саставу редитељ Боњо Лунгов из Бугарске, предсједник жирија, и чланови театролог Наташа Глишић и музиколог и композитор Пеђа Харт из Републике Српске. Представе су оцјењивали и чланови дјечијег жирија, чији је координатор Младен Јанковић.

Дјечији жири, који су чинили ученици основних школа Источног Сарајева и чланови “Форум театра”, одлучио је да награда за најбољу представу буде додијељена представи “Луда шума”, Завода федерација Љубљана и Гледалишча Глеј из Словеније.

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест 2017” свечано је отворен у недјељу, 1. октобра. Фестивал су званично отворили представник Министарства просвјете и културе Републике Српске Добринка Максимовић и српски глумац Бранислав Милићевић, чувени Бранко Коцкица.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, суфинансијери су град Источно Сарајево и општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, а један од спонзора је Туристичка организација града Источно Сарајево.

Генерални медијски покровитељ “Лут феста 2017” је Радио-телевизија Републике Српске. Медијско спонзорство су прихватили и Новинска агенција Републике Српске – Срна, Федерална новинска агенција – Фена, “Глас Српске”, “Блиц”, “Независне новине”, БХРТ, БН ТВ, ОСМ, Тв “Елта” и “Алфа ТВ”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име