Грешке које су мијењалe историју

0
278

Од почетка времена, људи су гријешили, али некада су посљедице биле пуно веће од тога да сте тек пропустили другу шансу у будућности. 

Доносимо вам 9 стварно грозних грешака које су заувијек утицале на ток историје и према којима су они који су одбили рукописе Џ.К. Роулинг – мале бебе.

Живцирање Трунг сестара 

Трунг Трак и Трунг Ни су биле сестре из малог села у првом вијеку у Вијетнаму, којим су у то вријеме владали Хан Кинези. Кад се Тракин супруг побунио против локалног властодршца, он је убијен, а Трак је силована. Оно што Кинези нису знали јесте да су Трунг сестре биле врло вјеште у борилачким вјештинама и врсне у војној стратегији, те се нису бојале да испланирају опаку освету. Трак и Ни окупиле су војску од 80.000 жена које су на три година истјерале Кинезе из Вијетнама. Иако су на крају поражене, оне су и данас национални јунаци, иако још увијек не постоје у кинеској верзији историје.

Касноноћно печење 

Пожар који је букнуо у пекари Томаса Фаринера, око поноћи једне ноћи 1666. године, трајао је четири дана, уништио катедралу Светог Павла, већину зграда градске власти и домове око 70.000, од укупно 80.000 становника Лондона.

Злостављање слијепог човјека 

Кад је 1171. године Бизантско царство појачало своје непријатељство према Републици Венецији, Венеција је на преговоре послала Енрика Дандола – који је требало да служи као амбасадор у Константинопољу. Али када је стигао тамо, цар Мануел И. Комнен га је, из разоноде, ослијепио. Упркос томе, био је на мјесту амбасадора сљедећих 14 година. 30-ак година након инцидента, слијепи Дандоло, тада стар 90 и нешто година, вратио се у Константинопољ с војском – 4. крсташким одредом, те преузео град и царство једним потезом. Након што се увјерио да је правда задовољена, мирно је умро сљедеће године.

Убиство гласника 

Џингис-кан, владар Монголског царства, тражио је отворене дипломатске и трговачке везе с Ала ад-Дин Мухамедом, шахом сусједног царства, на подручју данашњег Ирана и Ирака. Али када је Мухамед одбио великодушан дар и одрубио главу монголском дипломати, Џингис-кан је одлучио да је вријеме за одмазду епских размјера. Он је извршио опсаду тврђаве сусједног царства, и тамошњем владару улио растаљено сребро у очи и уста, како би наводно добио поврат за свој караван који је послао као дар. Затим је умарширао у главни град с 200.000 војника и уништио царство од четири милиона људи.

Уништавање 1.400 година старе компаније 

Јапанска компанија која се бавила градњом храмова – Конго Гуми, била је најстарији отворени посао на свијету све док није пропао 2006. године. Фирма, која се дотад насљеђивала унутар породице, и то унатраг 40 генерација, пословала је од 578. године. Ипак, за пропаст није био у потпуности крив извршни директор Масаказу Конго, јер упркос томе што је донио неке лоше одлуке о улагањима, ипак је великим дијелом кривац било све мање градње будистичких храмова.

Убијање више од двије птице 

Знате како се каже: боље врабац у руци, него голуб на грани. И оно о убијању више од једне птице једним ударцем. Па ипак, једна од најгорих идеја Мао Це-тунга (упркос великој конкуренцији), била је кампања Великог Врапца 1958. године, када је одлучио да побије птице јер је мислио да оне једу кукуруз на фармама и угрожавају жетву. Будући да више није постојао природни предатор, дошло је до наглог раста паразита који су у потпуности уништили усјеве, што је узроковало глад у многим подручјима и посљедично усмртило милионе људи.

Кад током покушаја повећања краљевства изгубите своје 

Нико не може да криви Шкотску што је била амбициозна. 1690-их година, ова независна нација жељела је да постане водећа сила у трговини и све наде је положила у успостављање нове колоније назване “Каледонија” у савременој Панами. Шпанија, која је такође жељела да се домогне тог подручја, није благонаклоно гледала на мијешање Шкотске, која је избачена из игре 1700. године, након тешког пораза. Будући да се Шкотска припремила за освајање тако што је посудила велике своте новца од Енглеске, након пораза је остала без пребијеног новчића, и није могла да се достојно супротстави Акту о уједињењу 1707. године, након чега је заувијек остала повезана с Енглеском.

Било који покушај инвазије Русије 

Дословно, немојте ни помислити на то. Војне акције којима су покушавали да освоје Русију показале су се очајним потезима за Наполеона и Хитлера, а током вијекова и за Хуне, Монголе, Турке и све друге који су покушали да присвоје комадић савремене Русије. Уз то, ових дана би морали да се суоче и с леденим погледом Владимира Путина.

Немојте пити и возити 

То никад није добра замисао, али један возач камиона је успио пијан да се забије у једно да најљепших природних чуда на планети. Тенере дрво било је најизолованије на свијету, те се налазило у Сахари, због чега су га сматрали светим и чудом. Најближе дрво је било удаљено чак 400 километара, али 1973. године пијани возач је успио да се забије равно у њега и сруши га. Тај мртав комад историје данас се налази у Националном музеју у Нигеру.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име