Губитак памћења након повреде главе се може спријечити успоравањем раста можданих ћелија

0
246

Прекомјерна “експлозија”  раста нових можданих ћелија након трауматске повреде главе за коју су научници већ традиционално вјеровали да помаже у опоравку, умјесто тога може довести до епилептичких напада и дугорочног когнитивног опадања, наводи се у новој студији Rutgers New Jersey Medical School.

У септембарском издању часописа Stem Cell Reports, Вији Сантхакумар, ванредни професор на одељењу за фармакологију, физиологију и неуронауку, и њене колеге, оспоравају преовладавајућу претпоставку научника у овој области да је прекомјерна неурогенеза (рођење нових можданих ћелија) након повреде повољна.

Постоји почетни пораст рођења нових неурона након повреде мозга, али за неколико недјеља, дешава се драматично смањење нормалне брзине којом се рађају неурони, што оштећује мождане ћелије које би у нормалним околностима требале бити тамо да замијене оштећене ћелије и поправе мождану мрежу”, рекла је Сантхакумар. “Вишак нових неурона доводи до епилептичких напада и може допринијети когнитивном опадању.”

У Сједињеним Америчким Државама процjењује се да 1,7 милиона људи годишње доживи трауматску повреду мозга, чинећи ово стање главним узроком смрти и инвалидитета. Симптоми могу укључити поремећено размишљање или сјећање, промјене личности и депресију, те проблеме вида и слуха, као и епилепсију. Око 80 одсто оних код којих се развије епилепсија послије повреде мозга имају нападе у току прве двије године након што сејави  оштећење.

Сантхакумар је рекао да док су истраживачи који проучавају епилепсију почели да ближе посматрају како спречавање прекомјерне неурогенезе послије повреде мозга може спријечити нападе, неуронаучници су традиционално посматрали овај процес као користан у цјелокупном процесу опоравку мозга.

Међутим, научници Rutgers-а су открили да у року од мјесец дана након експерименталне повреде мозга број нових можданих ћелија драматично опада, испод броја неурона који би били откривени уколико се повреда није догодила.

Када су научници успјели да спрече прекомерну неурогенезу која се јавља у року од неколико дана од повреде лијеком сличним оном који се користи за хемотерапијске третмане, стопа рађања нових ћелија мозга се враћала на нормалне нивое и смањен је ризик од напада.

“Зато ми верујемо да ограничавање овог процеса може бити корисно у заустављањунапада послије повреде мозга”, рекла је она.

Док регенеративна способност можданих ћелија, у хипокампусу – дијелу мозга одговорног за учење и памћење – успорава, као дио процеса старења, научници Rutgers-а су утврдили да је процес који се догодио након повреде главе повезан са повредама, а не старост.

“Нормално је да рођење нових неурона пада како смо старији”, рекла је Сантхакумар. “Али оно што смо нашли у нашој студији је да након повреде главе тај пад изгледа брже.”

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име