Хелико бактерија у желуцу – Болест прљавих руку: Како је лијечити!

0
1628

Хелико бактерија је један од најчешћих узрочника болести горњег дигестивног система, а процјењује се да је овим микроорганизмом заражена половина човјечанства.

Helicobacter pylori инфекција напада слузницу желуца, јер јој прија кисела средина у којој једино и опстаје. Процењује се да је овим микроорганизмом инфицирана половина човјечанства, али се симптоми болести не развијају код свих (што зависи од имунолошких својстава организма) и тако непримјетно може боравити у нашем тијелу деценијама, па чак и цијелог живота. О тегобама које изазива ова бактерија сазнајте више у наставку текста….

Хелико бактерија – Болест прљавих руку

Хелико бактерија има облик зареза са неколико бичева на једном крају, све то је чини вема покретљивом, а припада грам-негативним бацилима. Осим у желудачној слузници може се појавити и у зубним наслагама, раницама у усној дупљи, пљувачки и столици. С обзиром на то да се као и све друге бактерије, веома лако преноси преко нечистих руку, чешће се појављује у слабије развијеним земљама у којима је helicobacter pylori инфекцијом заражено и до 80 одсто становништва, док је у развијеним земљама тај проценат од 20 до 50%.Стога је и логично да се ова инфекција назива још и болест прљавих руку.

Овај термин је прихваћен широм планете ,а дјелимично се одомаћио и код нас у земљама еx-yu.Уколико се питате како се преноси хелико бактерија постоји неколико објашњења.Многи људи заразе се још у детињству, првенствено због лоших хигијенских навика. Најчешће је тешко утврдити прави пут преношења хелико бактерије, јер инфекција може опстајати годинама без симптома. У највећем броју случајева хелико бактерија се дијагностикује  пуно касније током живота. Загађена храна ( уколико је недовољно опрано поврће и воће), неисправна вода ,као и прљаве руке најчешћи су путеви преноса ове инфекције (фекално- орални пренос). Такође, helicobacter pylori инфекција се може пренијети и методом “уста на уста” са заражених  на здраве особе.

Хелико бактерија симптоми

Најчешћи симптоми хелико бактерије и инфекције су болови у желуцу и стомаку, горушица, надутост стомака, слаба пробава и отежано варење, мучнина, повраћање, непријатан задах .

Неки пацијенти са хроничним гастритисом немају никакве тегобе, али се оне, с друге стране, могу интензивирати уколико, на примјер, дође до појаве чира на желуцу удруженог с инфекцијом. Поред јаког бола, који је најдоминантнији знак, долази и до губитка апетита, па самим тим и тјелесне тежине, а јавља се и крв у столици, што се дешава у око 25 одсто случајева.

Међутим, постоје и други симптоми који упућују на то да се хелико бактерија настанила у нашем организму – депресија, недостатак енергије и снаге, анксиозност, хронични умор, несаница, промјене на кожи. Интензитет тегоба је различит, па ће тако код неких болесника преовладавати желудачне сметње, док ће други снажније осјећати индиректне симптоме.

Превентива подразумијева благовремено откривање инфекције, то јест одлазак љекару већ након првих симптома, те спровођење хигијенско-дијететског режима с правилном и разноврсном исхраном. Вакцина против инфекције хеликобактеријом још увијек је у фази испитивања, али ће се, по неким процјенама, масовно примјењивати за три-четири године.

Какве посљедице може изазвати helicobacter pylori бактерија ?

Да кажемо још и то да је хелико батерија у желуцу откривена још 1982. године захваљујући аустралијским докторима Бери Маршалу и Робин Варену. Од тада се зна да настанак гастритиса, чира на желуцу или дванаестопалачном цријеву не изазивају само поједини лијекови, као што се до тада мислило, а у факторе ризика спадају и конзумирање алкохолних пића, пушење и у данашње врјеме незаобилазни стрес.

Међутим, послије открића хелико бактерије све је више доказа да управо она има највећу улогу у настанку болести желуца, нарочито у комбинацији са штетним лијековима, када се опасност од појаве чира на желуцу значајно увећава и то за чак 60 одсто. Поред тога, према најновијим подацима, све је већа удруженост helicobacter pylori бактерија и карцинома или (МАЛТ ) лимфома желуца, то даје нову, много озбиљнију димензију за ову бактеријску инфекцију, нарочито због тога што још увијек није утврђено зашто се ове опаке болести развијају само код појединих пацијената.

Хелико бактерија издисајни тест открива дијагнозу

Уреаза издисајни тест је неинвазивна дијагностичка метода која се спроводи тако што пацијент попије таблету у чијем је саставу уреа са угљеником C13 (нерадиоактивни изотоп угљеника). Хелико бактерија садржи ензим уреазу, који метаболише уреу са Cl 3, ослобађа CO2 (угљен-диоксид) и избацује га приликом издисаја заједно са C13.

Ово је врло сензитиван тест и свуда у свијету прихваћен је као најбољи показатељ успјешности терапије против helicobacter pylori инфекција, али и као прва метода дијагностиковања обољења. Поред наведеног, дијагноза се може успоставити и са прегледом крви (серума) или прегледом пљувачке на антитијела, што је нешто мање поуздана метода, јер може дати и лажне позитивне резултате на ИгГ антитијела која опстају у крви дуго након излијечења инфекције.

Хелико бактерија у желуцу се може детектовати и прегледом столице на антигене бактерије, али се ова процедура ријетко примјењује. Уколико је ријеч о озбиљним симптомима и особама преко четредесет година с позитивном породичном анамнезом, прибјегава се инванзивној, али и најпоузданијој дијагностичкој методи, а то је свакако гастроскопија.Код ове методе се узима узорак директ из желудчане слузнице, који се затим шаље на детаљну патохистолошку анализу.

Хелико бактерија лијечење

Терапија ове инфекције првенствено подразумијева потпуну промјену исхране и животних навика. Треба јести редовно и често, у мањим количинама, а притом је неоходно избјегавати јако зачињену и љуту храну готово увијек, као и конзумирање алкохола. Хелико бактерија у желуцу  се лијечи и медикаментима, како нам препоручује званична медицина, што укључује комбинацију најмање три лијека – два антибиотика и инхибитор протонске пумпе, која смањују киселост желудачне средине и, посљедично, ствара неповољне услове за развој бактерије. Примјењују се и лијекови из групе пробиотика у ерадикационој терапији, док се Х2 антагонисти дају када helicobacter pylori инфекција још није доказана. Уколико дође до компликација и нових обољења изазваних са хеликобактеријом, наставља се одговарајуће лијечење и уводе нове терапијске мјере. На примјер, карциноми и лимфоми желуца најчешће се лијече хируршким путем.

Хелико бактерија терапија и нуспојаве

Код око 50% пацијената јављају се нуспојаве терапије, које су углавном благе, али се, у око десет одсто случајева лијечење хелико бакерије прекида или се мијењају доза и комбинација лијекова. Неке од реакција на лијекове јесу осјећај “металног” укуса у устима и поремећај рада цријева, због чега може доћи до појаве неугодних грчева у стомаку, пролива-дијареје, затвора столице или црно пребојене столице (у таквим случајевима у лијечење се уводе пробиотици).

Уколико пацијент настави да конзумира алкохол, могу се јавити јака главобоља, мучнина, повраћање, појачано и прекомјерно знојење и убрзан пулс. Такође процењује се да око 20 одсто пацијената након терапије не бива потпуно излијечено и у том случају је неопходно промијенити протокол и увести нове медикаменте (најмање један антибиотик различит од оних који су се користили за лијечење током првог третмана).

Након тога спроводи се поновно тестирање како би се утврдило да ли је хелико бактерија у желуцу излијечена. Терапија се сматра успјешном уколико четири недеље послије завршетка третмана гастроскопија или уреаза издисајни тест показују негативне резултате на helicobacter pylori инфекцију .

Хелико бактерија исхрана

Један од најважнијих фактора за изљечење од инфекције је правилна исхрана за хелико бактерију. У комбинацији са одговарајућим медикаментима (које може преписати искључиво стручно лице – љекар),као и уз природне чајеве, доноси одличне резултате. Инфекција хеликобактеријом може бити удружена са интолеранцијом на глутен, па би болесник требало да избјегава хљеб, тјестенине, пецива, то јест све намирнице које садрже брашно од пшенице, ражи или јечма.

Такође, у исхрани нису пожељни соја и кравље млијеко, као и кофеин, алкохол, со, индустријски прерађена храна, масно црвено месо и газирана пића. Хелико бактерија у желуцу свакако захтијева дисциплину и досљедност у исхрани. У јеловник би требало увести храну богату влакнима, попут воћа и поврћа, нарочито јабуке, брусницу, лук, целер, махунарке, које једноставно називамо влакнаста храна.

Од меса треба избјегавати сва пржења, као и роштиљ, једите рибу макар два пута седмично. Избјегавајте вјештачке заслађиваче и шећере. Потрудите се да једете мање кисело воће..

Природни лијек за Хелико бактерију

Наш први приједлог је ланено сјеме, које се показало као изузетно ефикасно средство за желудац, спомињали смо га више пута у нашим чланцима али није на одмет поновити још који пут.

Ево шта вам је потребно за овај крајње једноставан рецепт:

Супену кашику ланеног сјемена ,прелијте са шољом (2dl) прокључале воде.

Поклопите шољу и пустите да одстоји најмање два до три сата.

Након тога процједите и узимајте по супену кашику ланеног сјемена, непосредно пред сваки оброк.

Слуз из ланеног сјемена ће доспjети на зидове вашег желуца, умањиће бол у желуцу, смањити тегобе код инфекција, нарочито ако је у питању гастритис, који карактерише осјетљива и надражена слузница.

Иначе хелико бактерија не мора бити једини разлог да бисте свакодневно конзумирали сјеме од лана, оно се препоручује и здравим особама, макар кашика дневно, јер је одлична превенција за многе болести, побољшава варење, успоставља редовну столицу и др.

Надамо се да смо вам дали тражене одговоре на питања шта је и како се лијечи хелико бактерија.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име