Холанђани обучавају вране да сакупљају опушке

0
217

Изнервирани количином опушака који се виде на улицама Амстердама, два холандска изумитеља дошла су на идеју да вране обуче како да по улици купе опушке.

Индустријски дизајнери Рубен ван дер Влеутен и Боб Спикман су прво мислили да искористе роботе за купљење опушака по улицама Амстердама. Међутим, онда су наишли на одређене потешкоће јер је требало компликовано програмирање. Онда су једног дана, сједећи на кафи, своју пажњу усмјерили на птице. У почетку су мислили да за ту намјену искористе голубове, јер их има највише. Међутим, убрзо су схватили да голубови и нису баш интелигентни и да би њихово обучавање било напорно. Ипак, успјели су пронаћи птицу која је честа у урбанима подручјима, а притом далеко паметнија од голубова – врану.

Вране се сматрају најинтелигентнијим врстама на планети и оне могу доста тога научити. Такође, знају манипулисати људима како би им помогли, а наводно чак знају и да броје. Наводно, вране су паметне колико и шимпанзе, тако да су биле идеалне за пројекат ове двојице Холанђана.

Они су тада схватили да већ постоји “Цроw Боx”, уређај који је пројектовао Џошуа Клајн, а који функционише на систем награђивања. Наиме, Клајн је вране научио да купе ситне новчиће са улица, те да их убацују у “Цроw Боx” и размјењују за кикирики. Рубен ван дер Влеутен и Боб Спикман ће учинити нешто слично, само умјесто новчића научиће их да доносе опушке.

“Дакле, оно што желимо јесте да вране обрате пажњу на опушке”, каже Ван дер Влеутен. Он планира да то спроведе у четири корака и такође ће систем функционисати по систему награђивања. Дакле, неопходно је да за сваки донесени опушак врана буде награђена храном и онда ће све ићи глатко.

На питање да ли ће константно прикупљање опушака можда утицати на здравље врана, овај прагматични холандски дуо има одговор и на то: “Мислимо да кратак контакт са опушком не може штетити вранама. Ти опушци далеко више штете нашем окружењу.”

Они имају подршку и стручне јавности. Наиме, професор Џон Марзлуф, познати експерт за птице, каже да је ово изводљиво:

“Скоро сам сигуран да вране то могу научити. Оне тако брзо уче када знају да ће за то бити награђене.”

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име