Илегални streaming је пиратско благо на којем неки зарађују милионе

0
236
Фото: Shutterstock

Пиратерија је нешто према чему „обични“ људи немају негативан став, док су компаније чији се садржај дистрибуира илегалним путем супротног расположења. Ништа чудно, немају контролу над својим садржајем и не могу стварити зараду, док пирати могу – у милионским износима.

Дакле, туђи производ дијеле незаконито и тако зарађују. Рекло би се “ни орали ни копали”. Али, сви они који преузимају тај садржај и у томе не виде ништа лоше вјеројатно не знају да особе које стоје иза пиратерије зарађују огроман новац, те да нису нимало племенити каквима се приказују. Показало је то, наиме, истраживање од стране британског Cracking Down on Digital Piracy. И не само то већ и начин на који се то ради.

Наравно, први корак је набављање садржаја. Начини на које се то ради варирају, од снимања камером у кинима, сарадње са запосленима у великим компанијама до хакерских напада којима се он украде. Притом се групације које набављају тај садржај међусобно натичу како би прве имале игру, филм, албум… јер тиме остварују више промета, преузимања и самим тиме новца.

Кад је садржај “у рукама” тада се прослиједи корисницима. У посљедње вријеме то се ради streaming-ом, чак и у реалном времену док се филм снима у кину. Или док је особа на концерту. Тренутнo, најпопуларније су апликације као што је Kodi. Оне нуде “све на једном мјесту” и њихова предност је што у понуди уистину имају све што се може наћи на телевизији или кроз streaming услуге. Зарада се прикупља путем претплата или једнократних уплата.

Прочитајте још: Шта је Kodi?

Али, не зарађује се само на тај начин, ипак су Kodi и конкуренција добили услов да како год знају уклоне илегалне дистрибутере садржаја или ће одговарати пред законом. Стога, “стари” начини зараде и даље остају популарни, а под тиме се мисли на оглашавање. С обзиром да милиони корисника мјесечно пролазе web страницама с илегалним садржајем, оглашивачи то искориштавају па плаћају позиције. Уз то, тешко да ћете наћи такве web странице које од вас не траже гашење AdBlocka. Дакле, ситуација у којој све три стране добивају – пирати и оглашивачи новац, а корисници садржај.

“Људи то не схваћају, али овдје је ријеч о организираном криминалу јер неће се рекламирати било ко на тим илегалним web страницама. Увијек ће то бити некакав казино, странице за проналазак партнера или преузимање илегалног садржаја. Томе треба стати на крај јер дугорочно штети свима”, поручили су из Cracking Down on Digital Piracy.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име