Источни Стари Град: Додијељена признања најуспјешнијим студентима и спортистима

0
1531

У уторак, 8. августа, након што је одржан Пантелијевдански турнир у малом фудбалу за пјетлиће, почео је Програм свечаности поводом обиљежавања Дана и крсне славе општине Источни Стари Град. Том приликом су делагације Општине, Борачке организације, Удружења пензионера и политичких странака положиле вијенце на спомен обиљежју на Хреши уз истицање чињенице да су становници општине Источни Стари Град одиграли значајну улогу у одбрани Сарајевско-романијске регије али и осталих подручја Републике Српске. Након полагања вијенаца, одржана је свечана  сједница Скупштине општине Источни Стари Град на којој су додијељена признања и новчане награде најуспјешнијим и најперспективнијим студентима и спортистима општине.

Признање за најперспективнијег спортисту уручено је Његошу Космајцу за изузетне резултате које је постигао у смучарском трчању као члан Смучарског клуба “Младен Грујић”.

Признање за најперспективнијег спортисту уручено је и Немањи Јовичићу који је тренутно први голман ФК “Сутјеска” из Фоче.

Признање за најуспјешнијег спортисту уручено је Манојлу Ђурићу. Манојло је члан Клуба борилачких спортова “Девета чета” са Пала. Вишеструки је првак Босне и Херцеговине у кик боксу и освајач балканских првенстава у кик и савате боксу. У овој години постао је и репрезентативац БиХ у савате-француском боксу и освојио је три прва мјеста и једно треће.

Признање за најперспективнијег студента за 2017. годину уручено је Зорани Дерикоњи. Зорана је тренутно студент друге године Филозофског факултета на студијском програм социологија.

Признање за најперспективнијег студента добила је и Татјана Бекрић. Татјана је завршила четврту годину Фармацеутског факултета у Сарајеву и планира наставити своје школовање са циљем стицања звања магистра фармације.

Признање за најуспјешнијег студента уручено је Ивани Лаловић. Ивана је дипломирала на Факултету за здравствене студије у Сарајеву са просјечном оцјеном од 8,60  и ускоро наставља своје школовање са циљем стицања звања магистра у својој области.

Признања и припадајуће новчане награде додијељене су и појединцима који су у тешким временима имали довољно храбрости и ентузијазма да поставе темеље Источног Старог Града.

Постхумнa признања додијељена су: Племић Драгиши, Плакаловић Сају и Тадић Јовици.

Признања су додијељена и Вељић Милораду, Чаваркапа Недељку, Цинцар Тому и Космајац Митру.

Након свечане сједнице одржано је гусларско вече на Вучијој Луци. Осим гуслара из Републике Српске, своје гусларско умјеће показали су и млади гуслари из Србије и Црне Горе.

Дан крсне славе је почео служењем свете архијерејске литургије у храму Светог великомученика Пантелејмона, након чега су услиједили ломљење славског колача и свечана литија око цркве.

Обиљежавању Дана и крсне славе општине Источни Стари Град присуствовали су министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, народни посланик у НСРС Мирослав Брчкало, начелници општина из састава града Источно Сарајево, представници братских општина из Републике Србије – општине Уб и општине Владимирци, као и бројни гости и грађани Источног Старог Града.

Начелник општине Бојо Гашановић подсјетио је на историјат општине и на различите активности које су предузимане у посљедњих 25 година како би у овој рубној, али из из више разлога значајној општини, биле изграђене институције, изразивши захвалност свима који су дали допринос у стварању и јачању Источног Старог Града.

„И даље ћемо чинити све што је у нашој моћи да ојачамо општину и сачувамо становништво на овом подручју”, истакао је начелник.

Како би се остварили циљеви институционалног и економског јачања Источног Старог Града, начелник је нагласио неопходност подршке републичких и државних органа. Начелник је изразио чврсту опредјељеност за вођење развојних процеса чији ће темељ и у будућем периоду бити јачање четири круцијална сектора: дрвне индустрије, минералних сировина, пољопривреде (са посебним акцентом на сточарство) и туризма. Наведени сектори су још током првог мандата актуелног начелника идентификовани као четири стуба развоја Источног Старог Града. Овом приликом начелник је истакао да ће наставити да учвршћује добросусједске односе са са општинама у оба ентитета.

На свечаности су, на основу скупштинске Одлуке о додјели признања и награда, додијељене плакете са повељама  “Да се не заборави”, за немјерљив допринос у стварању Источног Старог Града и Републике Српске. Плакете са повељама додијељене су: бившем начелнику Станице јавне безбједности Пале и некадашњем директору Полиције РС Малку Короману, првом министру образовања, културе, физичке културе и вјера РС Љубомиру Зуковићу, те првом предсједнику Републике Српске др Радовану Караџићу.

У име Љубомира Зукића, плакету са повељом примио је Милорад Потпара, а у име првог предсједника РС Радована Караџића, признање је уручено његовој супрузи Љиљани Зелен Караџић која је изразила захвалност и пренијела поздраве др Караџића свима који су некада учествовали у стварању Републике Српске, али и онима који данас дају допринос њеном очувању.

Представници општине Владимирци уручили су начелнику Боју Гашановићу и предсједнику СО Источни Стари Град Стевану Санди признања  за подршку развоју те братске општине из Републике Србије.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име