Источно Сарајево: Промовисан роман “Војник ничије војске”

0
275

У Источном Сарајеву вечерас је промовисан романа “Војник ничије војске” Илије Гајице, који је добитник књижевне награде “Златна сова” за 2018. годину.

Гајица је рекао да роман “Војник ничије војске” говори о одрастању дјечака, о земљи у којој је живио и њеном распаду, те о крају његовог дјетињства.

“Роман је посвећен свим генерацијама које су одрасле у Југославији, али и онима који су рођени после њеног распада, а који би желели да виде како је изгледало то наше одрастање. Роман у суштини не носи никакву поруку, већ је његова сврха катарза или утеха за све нас који смо проживели сва дешавања на овим просторима”, рекао је Гајица.

Он је истакао да му је драго што постоји конкурс за награду као што је “Златна сова”, који је јединствен на овим просторима, јер свако има могућност да пошаље рукопис под шифром и да буде вреднован на основу онога што је написао, а не на основу својих претходних заслуга или свог, како каже, познатог књижевног имена.

Виши асистент на катедри за србистику Филозофског факултета на Палама Жељка Пржуљ рекла је да је роман “Војник ничије војске” необично дјело, које се чита у једном даху, те да се такви романи данас ријетко појављују.

“Ријеч је о необичној техници приповиједања у другом лицу једнине, која је у теорији прозе веома ријетка, али је много експресивна и даје много емоција и драматике у извјесном смислу. То је истовремено и топла и потресна прича на граници реалности, али и сурово реална прича која руши све оне социјалистичке утопије и митове који су нам били пропагирани”, каже Пржуљева.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Раде Ристовић рекао је му је драго што је добитник ове књижевне награде за 2018. годину из Србије, пошто је њихова замисао, када су прије пет година покретали књижевну награду за најбољи необјављени роман на српском језику “Златна сова”, била да се привуку аутори из више земаља.

“Ми смо жељели да привучемо све оне који пишу и стварају на српском језику, не само у Републици Српској, него и шире. За ових пет година, на адресу Завода стигло је више од 500 рукописа, од којих смо до сада промовисали 15 романа који су добили прву, другу и трећу награду”, навео је Ристовић.

Он каже да роман “Војник ничије војске” по свим критичким сазнањима заслужује пажњу, што се видјело на сајмовима књиге у Београду и Бањалуци.

“Надамо се да ћемо наставити да додјељујемо `Златну сову`, и да ћемо књижњевној јавности подарити још квалитетних романа. Надам се да ћемо и у наредним годинама добијати још више квалитетних и значајних рукописа, јер су сви досадашњи добитници постали дио културне ризнице Републике Српске”, закључио је Ристовић.

Роман “Војник ничије војске” промовисан је у оквиру 22. Међународног фестивала малих сцена и монодраме.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име