Источно Сарајево: За око 10 одсто смањен број незапослености

0
359

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић изјавио је данас на Палама да је општа стопа незапослености у Српској и регији Источног Сарајева у овој години смањена за око 10 одсто у односу на прошлу годину.

“Показатељи су позитивни”, рекао је Вујичић новинарима на Палама, наводећи да је на нивоу регије Источног Сарајева у прошлој години око 17.000 лица било незапослено, али да је тај број у току 2017. године значајно смањен.

Према Вујичићевим ријечима, све ово резултат је заједничког рада Завода за запшошљавање и локалних администрација.

“Сви заједно радимо на рјешавању овог важног питања”, истакао је Вујичић, који је данас са начелницима и представницима општина са подручја Филијале Источно Сарајево, те представницима Привредне коморе регије Источно Сарајево анализирао стање у области запошљавања на овом подручју, са акцентом на координацији будућих активности.

Вујичић је рекао да је ријеч о редовном састанку чији је циљ усаглашавање пројеката које ради Завод са општинским пројектима.

Он је додао да ће Завод за запошљавање Републике Српске потписати меморандум са општинама како би оне могле бити носиоци активности и наступити према међународним агенцијама када је ријеч о запошљавању.

Директор Подручне привредне коморе Источно Сарајево Винка Мићић констатовала је да Комора, Завод за запошљавање и локалне заједнице заједнички раде у циљу побољшања пословног амбијента.

“Привредна комора, прије свега, заступа интересе привредних друштава”, рекла је Мићићева и указала на важност усклађивања база података.

Према њеним ријечима, Комора има добро уређен регистар привредних субјеката, који може бити од помоћи и Заводу и општинама.

“С друге стране, привредна комора редовно учествује у креирању уписне политике, јер имамо информације од привредника која занимања недостају, а којих је вишка”, подсјетила је Мићићева наводећи да су тражени инжењери техничке струке и занатлије, а да је вишка економиста, правника и уопште кадрова који су завршили друштвене науке.

Начелник општине Пале Бошко Југовић оцијенио је да добро уређене базе података могу помоћи локалним заједницама у креирању буџета, посебно када су у питању средства намијењена запошљавању.

Подсјећајући да је у општинама у току израда буџета за наредну годину Југовић је додао да је добро да се зна шта Завод за запошљавање Републике Српске планира радити у наредном периоду, како би у што бољој координацији био смањен број незапослених.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име