Је ли Републику Српску чине само Бањалучани или сви њени грађани?!

09.01.2019. 14:34
0
ИЗВОР: Катера

Имали смо прилику данас да у директном преносу на Радио-телевизији Републике Српске гледамо свечани дефиле поводом Дана Републике Српске, а којем су присуствовали предсједник и премијер Српске, српски члан Предсједништва БиХ, премијер Србије и други представници институција Српске и Србије.

У свечаном дефилеу учествовали су ешалони МУП-а Републике Српске, Ватрогасна бригада Бањалука, студенти и представници студентских парламената из Бањалуке и Источног Сарајева, представници Борачке организације Републике Српске, Ауто-мото савез Републике Српске, Казнено-поправни завод Туњице (Бањалука), представници Факултета безбједносних наука Бањалука, Ловачки и планинарски савез Српске, кошаркаши „Игокее“ из Александровца, Боксери „Славије“ из Бањалуке, Карате савез Републике Српске, Женски кошаркашки клуб „Млади Крајишник“, Женски рукометни клуб „Борац“ Бањалука, Спортско друштво „Борац“ Бањалука и Мото клуб „Ноћни вукови“.

Нисте могли да прочитате овај дио текста, а да не примјетите константно понављање града Бањалука. Скоро сви учесници свечаног дефилеа били су представници институција и организација из Бањалуке, док су из Источног Сарајева дошли само представници Студентског парламента и у дефилеу су били и припадници Горске службе спасавања „Јахорина“, које водитељ програма уживо није ни поменуо.

Због чега се чланови Одбора за обиљежавање Дана Републике Српске нису могли сјетити још неког спортског клуба или факултета са истока Републике Српске? Јесу ли само Бањалука и Бањалучани Република Српска или су то сви њени градови и грађани? Јасно је да се исток Српске игнорише у многим питањима у Бањалуци, а састав овогодишњег свечаног дефилеа је и потврдио одговоре на многа питања.

Подсјетићемо вас да је Скупштина српског народа 9. јануара 1992. године прогласила Републику Српског Народа у БиХ са Сарајевом као главним градом. Српска Република Босна и Херцеговина је проглашена 28. фебруара, када је донесен и устав нове државе, која је требало да окупи све Србима насељене крајеве у СР БиХ.

Након што су прегласани 14. октобра 1991. године, српски представници су се издвојили 24. октобра 1991. године у Скупштину српског народа у БиХ. Скупштина је имала сједиште у Сарајеву, да би се због ратних дејстава из центра града априла 1992. године преселила на Пале. Дакле, Пале су биле први административни центар и сједиште републичких институција Републике Српске.

И Бањалука није главни град Републике Српске. Бањалука је административни центар и сједиште многих институција попут Предсједника, Владе, Јавног РТВ сервиса, многих републичких предузећа, а главни град Републике Српске је Сарајево. Срби из Сарајева су на Палама, на ноге поставили, Радио-телевизију Републике Српске и Новинску агенцију Срну. Радили су у скученим и неадекватним просторијама Културног центра Пале. То су многи заборавили или настоје да се заборави.

Очигледно је да то није довољно да се у једном, годишњем, свечаном дефилеу на Дан Републике Српске нађу и други представници институција Републике Српске, а који су смјештени у Палама. И не само из Пала, него и из Требиња, Бијељине, Добоја, Модриче, Зворника, Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, Сокоца, Вишеграда, Билеће, Шамца, Приједора и других градова, јер су сви ови градови и сви њихови становници Република Српска, није то само Бањалука.

Кад смо се дотакли обиљежавања Дана Републике Српске и Источног Сарајева, важно је поменути да приједлози и чињенице, које је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изнио у новембру прошле године на састанку са Одбором за обиљежавање Дана Републике, нису завриједили пажњу предсједника Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Те су тако ове године Пале и Источна Илиџа обиљежили Дан Републике Српске полагањем вијенаца и одавањем поште погинулим борцима Војске Републике Српске, онима који су створили ову исту Републику Српску и који су најзаслужнији за њен опстанак.

Већих свечаности поводом обиљежавања Дана Републике Српске није било ни у другим градовима Српске, осим ватромета, вожње аутомобилима, мањих окупљања на трговима, полагања вијенаца и одавања почасти у црквама и код споменика. Све очи данас су биле усмјерене ка Бањалуци и свечаности у Бањалуци.

А имамо и ми на истоку много тога да понудимо. Имамо перспективне спортисте, олимпијце, свјетске и европске прваке у многим спортовима, каратисте, рукометаше, одбојкашице, кошаркаше, професионалне плесаче, планинаре. Туристички смо и студентски центар истока Српске, сједиште смо Универзитета у Источном Сарајеву, имамо велики број студената који су поносни што живе у Републици Српској. Сви смо ми Република Српска.

Срећан вам Дан Републике Српске, републике свих нас који у њој живимо!

Аутор: М.Р.

Коментари 0
Повезане вијести
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 56m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 7m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 53m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 15m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 29m
    3