Једно дијете умрло, другом се боре за живот због малих богиња

0
1400

У Нишу је једно дијете преминуло усљед заразе малим богињама. На интензивној њези се боре за живот још једног дјечака.

Једно дијете је преминуло, а за живот другог боре се љекари на Интензивној њези нишке Дјечије клинике. Сумња се да су због компликација усљед заразе морбилама дјеца добила упалу плућа, што је за малог Вука било кобно, док Јаков показује благе знаке опоравка.

Обојица двогодишњака имала су урођене болести и о њима су “Новости” недавно писале, као о дјеци коју су напустили родитељи и о којој предано брину љекари и медицинске сестре Дечије клинике.

Малог Вука је повремено посјећивала бака која је била вољна и да га усвоји, али су је у томе спријечили његови родитељи. Чекао је да се за њега нађе хранитељска породица.

Вук је од сестара и љекара наше клинике добио сву љубав коју може добити у оваквим условима. Посебно је о њему бринула сестра Љиља, којој је посебно тешко пао његов одлазак – каже др Дејан Милојевић, начелник Интензивне неге.

Вук је рођен са тешком хромозомопатијом уз аномалије на органима и кашњењем у развоју.

– И најмања инфекција била би кобна по њега јер му је имуни систем био преслаб. Не можемо са сигурношћу тврдити да је умро због компликација насталих усљед морбила, јер се код њега није јавио осип, већ само висока температура и застој у дисању.

Код Јакова смо клинички потврдили морбиле, али чекамо и биохемијске резултате са Института за инфективне болести – каже др Милојевић.

Још рано за прогнозу

– Јаков је на апаратима за дисање и у веома је критичном стању. Почео је да показује знаке опоравка, али је још рано за прогнозу. Др Милојевић са још једном медицинском сестром даноноћно прати стање овог дјетета. Тренутно нема приступ код других пацијената да би се спријечило евентуално ширење морбила.

Према сазнањима још двоје дјеце збринуте на овој клиници показују симптоме обољења од морбила, и она су у карантину, док је двоје пуштено на кућно лијечење.

Др Милојевић истиче да су предузете све мјере заштите за спречавање интрахоспиталне инфекције.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име