Јеринић: Прослава Видовдана треба да се осјети у сваком дијелу Српске

0
215

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић изјавио је данас у Источном Сарајеву да је веома значајно што је прослава Видовдана прошле године организована на Равној Романији јер обиљежавање овог датума треба да се осјети у сваком дијелу Републике Српске.

Јеринић је током сусрета са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и командантом Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Недељком Копузом рекао да је током прошлогодишње прославе са Равне Романије упућена порука да је народ Сарајевско-романијске регије и даље уз српску војну компоненту која баштини традицију Војске Републике Српске.

“Дугујемо велику захвалност властима града Источно Сарајево и општине Соколац, који су нам пружили подршку у организовању ове манифестације и учинили све да прослава на Равној Романији буде достојанствена и једна од најсвечанијих до сада”, навео је Јеринић.

Вуковић је истакао да су представници града Источно Сарајево са задовољством прихватили да учествују у организовању прославе Видовдана на Равној Романији, чему су приступили са великим ентузијазмом.

“За нас је посебно важно што је то била и прослава јубилеја – 25 година од оснивања Војске Републике Српске, а чињеница да је манифестација одржана на подручју Сарајевско-романијске регије, томе даје посебну тежину и симболику”, истакао је Вуковић.

Копуз је посјету Градској управи Источно Сарајево искористио да начелнику општине Соколац Миловану Бјелици уручи Плакету за остварену сарадњу у чувању традиције и културно-историјског насљеђа Војске Републике Српске и српског народа.

Бјелица је, захваљујући представницима Пука и Министарства одбране БиХ, рекао да је до сада добио многа признања, али да је ово једно од најзначајнијих јер долази од српске војне компоненте која слиједи славну традицију Војске Српске.

“Војска Српске, на неки начин, зачета је управо на Сокоцу, а из те општине потичу многи официри. На Равној Романији уклесана су имена 4.000 српских бораца који су у одбрамбено-отаџбинском рату дали живот за отаџбину. Општина Соколац и романијски крај чувају и његују традицију ослободилачких ратова”, навео је Бјелица.

Плакета је нешто раније уручена и Вуковићу, приликом његове посјете Трећем пјешадијском пуку Оружаних снага БиХ.

Данашњем састанку присуствовали су и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и замјеник градоначелника Данко Вучетић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име