Јовица Горета: Вјерујем у одлазак на Параолимпијске игре у Пекинг

08.12.2019. 11:45
0
ИЗВОР: Катера

Параолимпијски репрезентативац БиХ и такмичар Скијашког клуба за особе са инвалидитетом „Романија“ из Пала Јовица Горета недавно се вратио из Холандије, гдје је учествовао на два такмичења у алпском скијању.

Горета у изјави за Катеру каже да је у Ландграфу, у затвореној хали на вјештачком снијегу наступио WPAS (Свјетско параолимпијско првенство у алпском скијању) и на Европа купу, такмичењима за скијаше са инвалидитетом, те да конкуренција није била нимало лака.

-То ми је било прво такмичење у новој скијашкој сезони, те све у складу са мојим квалитетима, тренингом, опремом и квалитетом ортопедског помагала, али и доста млађом и спремнијом конкуренцијом са Запада, задовољан сам резултатом – каже Горета.

Он додаје да као и у свему што прати бх. скијаше и друге спортисте, успјех на такмичењима у овом спорту зависи од тога колико добро се спремите и колико новца обезбједите да одете у иностранство.

-Због недостатка финансијских средстава у овој сезони планирам да одем још само на једно такмичење на Сљеме, у Хрватску, које ће бити одржано у претпосљедњој недјељи мјесеца фебруара 2020. године – каже Горета.

Горета истиче да му је приоритет освајање бодова којима жели да испуни норму за одлазак на Параолимпијске игре 2022. године у Кину.

-Да бих испунио норму за одлазак на Параолимпијске игре у Пекинг морам имати 220 бодова. По доласку у Ландграф имао сам 530 бодова, од тих бодова само 100 су били казнени бодови прикупљени због тога што се прошле године нисам нигдје такмичио – додаје Горета.

Након такмичења на Европа купу у Холандији број бодова се смањио на 381, те се Горета нада да ће се број бодова додатно смањивати учествовањем на што више такмичења у наредне двије године до крајњих 220, којима ће обезбједити учешће на Параолимпијским играма 2022. године у Кини.

-Остају ми још двије сезоне гдје гдје ћу покушати да одем на што више такмичења, те уз много рада и труда освојим норму за одлазак на Параолимпијске игре у Пекинг – каже Горета.

Он додаје да је задовољан својим досадашњим учинком од 2017. године, када је почео да одлази на професионална такмичења скијаша са инвалидитетом, до данас, те једино остаје жал због неодласка на Параолимпијске игре 2018. године у Јужну Кореју.

-Због недовољног броја такмичења на којима смо учествовали нисмо успјели испунити норму за одлазак на Параолимпијске игре у Јужну Кореју, али смо имали могућност да путем специјалне позивнице кровног свјетског комитета ипак одемо у Пјонгчанг – каже Горета.

Слика

 

Међутим, шеснаест држава је кандидовало своје параолимпијце за поменуте игре у Јужној Кореји, док је Свјетски параолимпијски комитет понудио свега десет позивница.

-Свјетски параолимпијски комитет је одлучио да никоме не пошаље позивнице због бојазни да ће их оних шест такмичара који не би отишли, евентуално тужити. Тако да Фахрудин Ћатовић и ја нисмо отишли у Јужну Кореју, али се надам да ћемо 2022. године заједно са Илмом Казазић и Нијазом Мемићем отпутовати у Кину – истиче Горета.

Иако на професионалним такмичењима учествује тек од 2017. године, Јовица Горета се скијањем бави цијели живот, тачније од четврте године живота. Као што то у шали често кажу, Паљани прво науче да скијају па онда да ходају, тако је отприлике било и код Јовице на његовој Јахорини, гдје је прве скијашке „кораке“ научио.

До 18. године био је активни члан Скијашког клуба „Романија“ из Пала, гдје је својевремено као пионир био шампион тадашње Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине.

Доласком рата престаје све, а након завршетка рата почињем да радим у једној деминерској фирми, гдје сам 23. августа 2000. године стао на мину и остао без лијеве поткољенице. Силом прилика, односно због недостатка финансијских средстава и тога што нисам добио одштету од фирме за несрећу, поново стајем на скије 2003. године – каже Горета.

Горета истиче да му није било нимало свеједно да три године након што је остао без дијела ноге поново обује панцерице, али, како каже, након неког времена је увидио да се може скијати скоро па као некада.

Као један од предуслова да постане дио скијашког тима БиХ за особе са инвалидитетом, Горета оснива Ски клуб за особе са инвалидитетом „Романија“, који је први клуб тог типа у Републици Српској.

-Други разлог за оснивање тог клуба био је да аниминирам неколицину својих пријатеља, такође особа са инвалидитетом, да стану на скије. Тренутно имамо шест чланова, али сам ја једини професионални такмичар, док они само рекреативно скијају – каже Горета.

Велику мотивацију члановима овог клуба дали су директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић и власник Ски центра „Равна планина“ Вељко Голијанин, тако што им већ трећу сезону заредом омогућују бесплатно скијање и тренирање у поменутим ски центрима.

Финансијска средстава за одласке на такмичења Јовица Горета обезбјеђује од новчане помоћи на годишњем нивоу од општине Пале, али и кроз финансијску подршку коју му сваке године пруже Град Источно Сарајево и општина Источно Ново Сарајево.

 

Аутор: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Горета наступио на Параолимпијским ЗОИ у Пекингу Горета наступио на Параолимпијским ЗОИ у Пекингу
Отворене Зимске параолимпијске игре у Пекингу Отворене Зимске параолимпијске игре у Пекингу
Јовица Горета први Паљанин на Зимским параолимпијским играма Јовица Горета први Паљанин на Зимским параолимпијским играма
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 50m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 23m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 4m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 4m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 54m
    0