Како одабрати најбољи web хостинг

0
357

Најбољи хостинг се своди на 3 ријечи: брзину, подршку и сигурност.”, рекао је Адам Бери, директор у Wingard Creative-у. Симон Бол, водитељ дигиталних медијских услуга у Nasdaq Corporate Solutions, рекао је да је и скалабилност кључна. “Потребна вам је могућност брзог повећања ваше web странице како ваша циљана публика расте и флексибилност за изненадне скокове високог промета”, рекао је Бол.

Хостинг услуге доступне су у широком распону цијена од неколико долара мјесечно до неколико хиљада долара. Ако тек почињете, већ за неколико долара можете добити такозвани „shared” хостинг, гдје дијелите један сервер са много других корисника. То је довољно за почетак, а доступно је већ за 2-3 долара мјесечно.

Сљедећи корак би могао бити „cloud хостинг који пружа одређен низ предности, као и VPS хостинг, гдје добијате одређени дио процесорске снаге и RAM меморије на кориштење. Иако и даље сервер дијелите са другим корисницима, овдје ипак знате тачно колико вам је ресурса додијељено и свакако добијате осјетно бржи web, а све то у распону од 10 до 100 долара мјесечно.

Шта је важно  приликом одабира правог хостинга?

Најприје требате размотрити каква техничка подршка вам је довољна. Основне услуге корисницима омогућују приступ е-пошти и телефонској подршци. Међутим вријеме које треба сваком хостинг провајдеру да одговори на ваш проблем јако варира. Неки пружаоци хостинг услуга нуде чак 24-сатну телефонску подршку. Сама цијена хостинг услуга доста зависи од овог фактора, тако да често можете налетити на хостинг услугу која нуди отрпилике исте ресурсе за само 1-2 долара, док друга услуга уз квалитетнију подршку нуди исто за 8-10 долара.

Постоје још двије врсте подршке то су тзв. “managed service” и “non mananged service”. Друга опција вам нуди само подршку око неких основних питања, док са првом добијате много квалитетнију подршку и свог систем администратора. Пружаоци “managed service” услуге побринуће се да ваш систем буде исправно конфигурисан за ваше оптерећење промета, пазити на сигурносна питања, направиће закрпе софтвера према потреби и бринути се о стварању и управљању сигурносних копија ваше web странице.

Процијените количину промета коју очекујете (и будите искрени према себи). Пружаоци хостинга у суштини наплаћују своје услуге на темељу количине диска за похрану и “bandwidtha” тј. промета који ћете остваривати. За оне који незнају, “bandwidth” је мјера за количину гигабајта (GB) коју ћете послужити током одређеног временског периода.

Ако сте тек почели и  очекујете да ће само неколико људи посјети вашу web-локацију дневно, потрошња “bandwitha” ће бити мала. Све док сте искрени према себи у процјени ових података, нема много ризика. На примјер, ако намјеравате послужити само неколико страница на својој web страници за неколико локалних корисника, никад се нећете довести у ситуацију да сте испуцали свој лимит. Али ако знате да стварате web страницу која би могла превише оптеретити јефтини “shared hosting”, свакако одаберите пружаоца који се заснива на clouding-у или је VPS/dedicated сервер.

Разумијевање врсте сервера

Најјефтинији хостинг доступан је на заједничким пружаоцима, тзв. “shared hosting”, гдје један сервер може покретати стотине web страница. Перформансе ваше web странице директно зависе од оптерећења свих осталих web страница које стављају на ваш дијељени сервер. Shared хостинг такође ограничава ваш приступ могућностима сервера, ограничавајући вас на учитавање датотека путем FTP-а или SFTP-а, спречавајући приступ процесорским перформансама, ограничавајући програме које можете користити на серверу и ограничавајући количину база података на вашој web страници.

Сљедећи ниво је VPS (виртуални приватни сервер), што је попут виртуалне машине (симулираног засебног рачунара унутар рачунара). Обично хостинг провајдери направе многе VPS-ове унутар истог кућишта сервера, али перформансе оваквог сервера су осјетно боље од “shared” сервера. Ако користите VPS, требали бисте познавати основе одржавања и управљања сервера.

Ако не желите дијелити вашу web страницу с другим web страницама на истом серверу, тада остаје опција ткзв “dedicated“ сервера тј. сервера посвећеног само вама, тј. физичког рачунара који вам је посуђен на кориштење. То је исто као да имате сервер на вашем столу, осим што се налази у неком податковном центру пружаоца хостинг услуга.

Cloud сервери могу бити најбољи избор. Обично се смјештају на великим јавним cloud сервисима, као што су Amazon Web Services или Microsoft Azure и слично. Пружаоци услуга могу израдити било коју конфигурацију која одговара потребама својих купаца. Велика предност cloud пружаоца је да се може све константно мјерити. Ако вам се деси ситуација да нагло добијете велики промет на вашим web страницама, само платите услугу са више новаца, и ништа се не треба селити нити обнављати.

Будите опрезни са неограниченим понудама

Многи пружаоци хостинга нуде такозвану неограничену похрану и неограничени “bandwidth” за неколико долара мјесечно. Међутим ово често није истина и више је маркетиншки трик да се продобије купац. Ако плаћате три долара мјесечно за хостинг, вјероватно ће вам бити нешто скривено или исписано ситним словима у вези вашег кориштења услуга и њиховим условима пружања услуге, што вашем пружаоцу услуге хостинга може допустити да угаси вашу web страницу или да је привремено затвори након одређеног нивоа употребе.

Постоје још разлике у оперативном систему који сервер користи, а најчешће су то Windows сервери и Linux сервери, од којих је Linux увјек по правилу јефтинији, јер пружаоци хостинг услуга не требају плаћати Windows лиценце на својим серверима. Многи људи користе WordPress као платформу за своју web страницу и она је као таква и најраширенија на свијету због своје једноставности употребе и једноставне израде web страница.

Редовна вршите ажурирања и сигурносне копије web страница, тако да увијек имате приступ подацима, медијима и структури ваше web странице. На овај начин своју web страницу можете релативно лако пребацити на неки други сервер уз усмјеравање назива домене на тај нови сервер.

Будите власник домене

Николас Рубригхт, оснивач и извршни директор странице за слушање музике, Dozmiа, препоручује да све нове компаније одмах ступе у посјед своје нове домене. “Побрините се да сте власник домене. На тај начин ви управљате том доменом, и увијек можете промијенити пружаоце услуга ако је потребно, а посједовање властите web странице у име компаније је постало толико стандардно, као некад штампање визитки.”, рекао је Рубригхт.

Сада кад знате како доћи до ваше интернет странице и гдје је смјестити, спремни сте за нови почетак. Немојте се бојати направити своју web страницу, јер WordPress платформа је толико лагана, отприлике као Microsoftov Word.  А ту је и Yоутубе, препун туторијала о WordPress-у.

Одаберите прави хостинг за вас и имате све потребне алате да ваша нова web страница угледа свјетло дана.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име