Како пити вотку са Русима и преживјети?

0
374

Многи странци су се у Русији суочили са сљедећим проблемом: у разним важним ситуацијама – од пословних преговора до прославе Нове године – из пристојности треба попити неколико чашица вотке. Међутим, док њихови руски партнери ово изводе без већих проблема, сироти странац често једва остаје жив. Стога вам „Руска реч“ објашњава како да се на прави начин припремите за новогодишњу гозбу.

Необичну способност Руса да попију велику количину вотке многи објашњавају посебном структуром руског организма. Сами Руси, међутим, кажу да та способност нема никакве везе са биологијом, него је везана прије свега за руску традицију.

Руски бизнисмен Артјом Минајев често позива странце на пословни разговор у московске ресторане и сматра да они не умију да пију вотку.

„Највећи проблем Европљана, Кинеза и Американаца је у томе што они уз пиће не конзумирају мезе (рус. закуска). Зато већ после друге или треће чашице са њима уопште није могуће разговарати о послу! Руси воле вотку зато што она заиста загријава организам, а одлично се слаже и са руском кухињом“, каже Артјом.

„Када пијеш вотку, обавезно мораш да је ‘пресјецаш’ производима са доста масноће, па макар то била и обична павлака! Уз вотку треба јести кувани или пржени кромпир, хљеб, кобасицу, сиреве и маснију рибу! Постоји много варијанти да се направи мезе које није скупо, а помаже човјеку да се не напије.“

Постоје и друге тајне

Многи Руси уочи новогодишње прославе попију по једно сирово јаје. Кажу да је то најбољи начин да човек издржи овај празник и да од стола устане тријезан. Љекари се, међутим, категорично противе таквом методу, јер су сирова јаја најчешћи преносилац салмонеле. Ако нисте сигурни у квалитет јаја, можете попити обичну велику кашику јестивог уља.

„Био је то мој први долазак у Москву. Темељно сам се припремио за прославу Нове године са пријатељима моје дјевојке. Прочитао сам да масноће успоравају апсорпцију алкохола и зато сам попио неколико кашика уља и појео два кромпира. Тешко је повјеровати, али остао сам тријезан иако сам попио пуну флашу вотке сумњивог поријекла!“, каже Мексиканац Сантјаго Фонсека. Масноће помажу човјеку да се не напије, али то није довољно. Важно је и да се не преједе, и да не једе много хљеба, тјестенина и слаткиша, јер то изузетно оптерећује јетру, тако да она не може да разграђује алкохол.

Анастасија Кнежевич живи у Сибиру (на руском: „Сибирјачка“) и у својој продавници продаје много врста вотке. Она све вријеме мора да објашњава странцима како се у Сибиру пије вотка.

 „Мислим да је проблем странаца у томе што они праве коктеле, а и вотку пију само помало. Ја им све вријеме говорим да треба пити наискап, а затим ваздух издувати кроз нос, а не кроз уста. Управо на тај начин Руси могу да попију веома много вотке и да остану живи“, смије се Анастасија.

Артјом Минајев сматра да странац на руском слављу треба да покаже своју дружељубивост, а за то је потребно да попије прве двије-три чашице. После тога може да прескочи неколико чашица и скупи снагу за наставак славља.

„Чим је странац поново спреман да попије чашицу, треба да узме флашу и напуни чашице свим присутнима. Имао сам случај када је један Јапанац цијело вече точио вотку само у своју чашицу. То је било толико нетактично, да више нико нигдје није хтио да га позове. Узгред, он није ни успио да са партнерима потпише важне уговоре због којих је и допутовао у Москву“, прича Артјом Минајев.

Ако вам нису помогли сви ови савјети које дају Руси, онда послушајте још један савјет који вам даје „Руска реч“. Ујутро после славља попијте на празан стомак чашу слане воде или воде из туршије. То је најделотворнији древни народни рецепт од мамурлука и главобоље.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име