Како побиједити страх од вожње?

0
449

Многи људи након што положе возачки испит не журе да сједну за волан из страха да и поред обуке нису успјели да у потпуности науче да возе.

Они покушавају своју сљедећу вожњу да одгоде што је дуже могуће, али то јевелика грешка. Код вожње аутомобила најбитнија је пракса.

Ако не почнете да возите интезивније, тешко да ћете се касније одважити да сједнете за волан. Биће вам све теже и теже. Вожња није за кукавице, па ако сте паничар, немојте ни ићи на часове вожње и трошити новац безвезе. Одмах након што добијете дозволу возите ауто и вјежбајте. Ако се још увијек мало плашите, замолите неког са возачким искуством да вам буде пратилац, па ако загусти ваш сувозач може да преузме волан.

Возите по споредним путевима, док се не одважите да изађете у град, а када се и по граду увјежбате, обавезно направите излет у неки други град, јер се на аутопутевима, магистралама и међуградским путевима стиче право возачко искуство. Видјећете да је, у принципу, само почетак тежак.

Родитељи обично из превелике бриге не дозвољавају дјеци да чешће возе ауто, након што добију дозволу, што је велика грешка. Ако треба идите са својом дјецом, која тек стичу возачко искуство и не пуштајте их саме на пут, али избјегавање вожње може само да штети новопеченом возачу.

Ако возите лошији ауто него што сте возили у ауто-школи, немојте се бранити чињеницом да нисте навикли на таква кола и да вам треба бољи ауто. Само вам је потребно вријеме да се навикните на тежи волан, квачило или мјењач, али уз мало праксе и вјежбе све се временом научи. Ако вас родитељи или супружник прате, спремите се на лавину критика. Немојте их у потпуности одбацивати, послушајте разумно њихове савјете. Али десиће се и да вас увриједе и да вичу на вас. Веома је битно да вас овакве реакције не погађају.

Дајте све од себе из ината, како бисте постали бољи возач него што су они који вас критикују. Кад год сте у могућности возите без њиховог присуства. Биће вам лакше.

Како се понашати у саобраћају?

У вожњи не обраћајте пажњу на бахате возаче. Поштујте прописе, а ако вам неко иза вас свира јер сматра да се крећете преспоро, игноришите га или станите са стране и пустите га да вас обиђе, па нека јури гдје хоће. Иако имате првенство, препоручује се додатни опрез јер не поштују сви саобраћајне прописе. Немојте да се уплашите ако вам се кола покваре и стану насред пута. Укључите сва четири жмигавца док не видите зашто је ауто стао.

Ово је у потпуности по прописима, квар може да се деси сваком, а остали возачи ће вас обилазити. Вјероватно ће вам неко прићи и помоћи. Водите рачуна да будете на пристојној удаљености од осталих аутомобила, па ако се њима нешто деси да можете без проблема да их обиђете. Да ћете правити грешке – правићете. Нико није савршен. И искусни и најбољи возачи направе неки пех с времена на вријеме.

Суштина је да знате гдје сте погрјешили и да никог не повриједите. Примјетићете током вожње да и други људи гријеше.

Како побиједити страх од вожње?

Не плашите се да сједнете за волан. Бити активан возач је веома корисна ствар. Зашто треба да побиједите страх од вожње? Имати слободу да одете гдје хоћете и када хоћете је сјајна ствар. Не морате да молите никога да вас вози, не губите вријеме чекајући аутобус, кесе из куповине не теглите у рукама већ их једноставно потрпате у гепек.

У стању сте да одете гдје желите и када желите. О томе колико је ово корисно знају људи са села и из предграђа који воле да изађу навече или морају хитно да заврше неке послове у граду.

Никада се не зна када ће вам аутомобил затребати, а страх од вожње је само глупа препрека.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име