Како правилно користити навигациони уређај

0
237

Системи сателитске навигације су постали потреба возача данашњице али многи, изгледа, не користе овог “сапутника” на правилан или безбједан начин. Према посљедњим симулацијама коришћења који су обављени у европским земљама, подешавање навигације представља озбиљан негативни утицај на квалитет вожње.

Зато доносимо савјет у неколико тачака, како да се навигација користи правилно и безбједно, како би максимално допринијела удобној и безбрижној вожњи.

  1. Програмирајте ваше путовање у уређају прије него што кренете. Тражење по систему како би се промијенила дестинација, током вожње може да буде веома опасно. Ако је неопходно да промијените дестинацију или адресу, најбоље је да то учините кад се зауставите на одговорајућем мјесту.
  2. Упознајте се са начином рада система који користите. Биће веома корисно ако сте у могућности да утишате или појачате звук гласовне команде без спуштања погледа ка уређају. Додаци у систему као што су упозоравање на радове или гужве у саобраћају могу да буду веома корисни током путовања, па научите да их лако активирате прије него што кренете на пут.
  3. Било да купујете независан уређај или требате да користите навигацију уграђену у аутомобилу, затражите од продавца да вам демонстрира употребу у активирање додатака. Може да буде веома фрустрирајуће ако покушавате да систем “научите” да ради по вашем.
  4. Ако користите навигацију у телефону, провјерите да ли је уређај добро причвршћен прије него што кренете, као и да ли сте већ унијели жељене дестинације. Потрудите се да вам се уређај не активира као телефон у кључном тренутку, код неког веома важног скретања.
  5. Не привлачите лопове! Не заборавите, уколико имате независан уређај, да га уклоните са ветробранског стакла. Ако планирате да га одложите у преграду испред сувозача, обришите са стакла кружне трагове вакуума, који су одличан траг за крадљивце.

За крај, не заборавите: никад немојте у потпуности да се ослоните на “команде” гласа из навигационог система и слијепо слушате директиве. Навигација је ту да вам буде најпоузданији асистент, а ви сте ти који би у сваком тренутку требало да се оријентишете пратећи саобраћајне знаке и остале путоказе.

Срећан пут!

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име