Како су планете Сунчевог система добиле своја имена?

0
467

Да ли сте се некад запитали зашто се планете зову тако како се зову и ко им је дао та имена? За то треба да захвалимо Римљанима и римској митологији по чијим боговима је понијело име седам планета Сунчевог система.

Римљани су пет имена својих богова додјелили планетама које су могли да виде ноћу голим оком. Јупитер је, као највећа планета Сунчевог система, добио име по врховном богу, док је црвенкаста боја планете Марс навела Римљане да ово небеско тијело назову по богу рата.

Меркур, који цјелокупни пут око Сунца пређе за само 88 дана, добио је име по богу путовања и гласнику богова, а Сатурн, ком је потребно 29 година да направи пут око Сунца, што га чини најспоријом планетом Сунчевог система, добио је име по римском богу времена. За најсјајнију планету на небу Римљани су сачували име Венера, јер их је подсјећала на богињу љубави и љепоте.

Планете Нептун и Уран откривене су тек након проналаска телескопа, у раном 17. вијеку. Астроном Вилијам Хершел, који је заслужан за откривање Урана, желео је да овој планети да име Georgium Sidus (Џорџова звезда) у част британског краља Џорџа III који је владао у то вријеме, док су остали астрономи предлагали да планета понесе име Хершел.

За име Уран заслужан је њемачки астроном Јохан Боде, који је сматрао да планета плаве боје треба да понесе латинизовано име грчког бога неба, међутим ово име није прихваћено све до средине 19. вијека.

Нептун, планету која је најудаљенија од Сунца, први пут је примјетио немачки астроном Јохан Готфрид Гале 1846. године, користећи математичке прорачуне француског и британског астронома Ирбена Леверијеа и Џона Куча Адамса. Било је неких расправа о томе да планета добије име по Леверијеу, али је ипак, због своје јарко плаве боје, понијела име римског бога мора.

Плутон, који је класификован као планета 1930. године, добио је име по римском богу подземља, захваљујући приједлогу Венеције Бурни, једанаестогодишње девојчице из Енглеске. Нажалост, Плутону је ова небеска част одузета 2006. године кад му је статус промењен у патуљасту планету.

Што се тиче Земље, то је једина планета Сунчевог система која није добила име по неком богу, већ је названа по земљи, тлу по ком ходамо.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име