Како су свјетске валуте добиле своја имена

0
223

Новац постаје преокупација најчешће када нам недостаје. Ипак, притом људи баш не размишљају о историји валута и одакле потичу идеје за њихова имена.

Уједињено Краљевство: Стерлиншка фунта

Британска фунта је настала прије хиљаду година за вријеме Англо-саксонске Енглеске. Зато је најстарија свјетска валута. Не зна се тачно поријекло назива, али поријекло ријечи “стерлиншка“ је вјеројатно из старо-енглеске ријечи “steorra“ што значи звијезда. Британски Нормани су додали деминутив суфикса –линг како би створили ријеч која би значила мала звијезда. Иначе, то је сленг за мали сребрни пени. Саксонско краљевство Велике Британије је пустило новац у оптицај и 240 “стерлинга“ је исковано од фунте сребра. Фунта је јединица за тежину. Назив према тежини није необичан. На тај су начин своја имена добиле марка, лира, пезо и рубаљ.

САД: Долар

Долар је постала службена америчка валута 1792., иако је иза себе имао компликовану историју. Наиме, боемски аристократ гроф Хиеронимус Шлик је почео ковати сребрне кованице које је назвао “Јоакимсталерс“. То је било име долине гдје се ископавало сребро за новчиће, а суфикс -ер показује да потиче из њемачког језика. Њемачку ријеч су скратили на Талер и прошла је кроз многе језике: шведски далер, норвешки далар и холандски daaler. Примијенили су је на друге кованице, попут холандског leeuvendalera што значи лављи долар. Имао је мању тежину од већине новчића па је постао популаран за размјену јер га је било лакше ностити. Тако је преко Новог Амстердама стигао у америчке колоније и уграбио титулу службене валуте.

Европа: Евро 

Добио је назив по Европи што је прилично очито и замијенио 1999. тадашњу европску јединицу валуте. Коријене вуче од лика из грчке митологије- Европе, а његово име је настало од ријечи Еурyс што значи широко лице. Није јасно откуд то име континенту, али Грци подручје у којем су живјели зову Европа од 522. године П.Н.Е. С временом тај дио проширио и настао је континент.

Јапан: Јен

Његово пријекло је у јапанској ријечи ен која значи круг, а има језичну повезницу с кинеским јуаном и јужнокорејским воном. Представили су га 1871. Туристи који су говорили енглески су изговарали јен умјесто ен. Ипак, највећи кривац је Џејмс Кертис Хепбурн, амерички мисионар који је направио први мјеродаван јапанско-енглески рјечник. У њему је написао слова е као је. Касније издање је макнуло ј из других ријеч, али и даље се користила ријеч јен јер је постала општеприхваћена.

Швајцарска: швајцарски франак

Швајцарска је узела назив за валуту од Француске гдје је била службена од 1795. до 1999. Швајцарски франак се почео користити од 1850. Французи су прве кованице правили од злата 1360. у част ослобођењу краља Џона II. од Француске којег је пустила енглеска влада. Ковале су се само 20 година, а име је поново употријебљено за сребрне новчиће између 1575. и 1641. Тада је франак постао заједнички термин за новац. Франак има своје поријекло у њемачком франку и значи бесплатни новац.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име